U trendu

Sud u Apatinu ponovo osudio poljoprivrednike iz Gakova

Prekršajni sud u Apatinu doneo je danas novu presudu, kojom su petorica poljoprivrednika iz Gakova osudjena na 30 dana zatvora.
Advokat poljoprivrednika Branimir Mitrović rekao je da nova presuda ne upućuje poljoprivrednike odmah u zatvor, već će se sačekati da prodje rok za žalbe. 

„Mi ćemo se sigurno žaliti Apelacionom sudu, jer je ovakva presuda Prekršajnog suda u Apatinu katastrofalna i puna manjkavosti i nepravilnosti“, rekao je Mitrović za agenciju Beta.

Prema njegovom mišljenju, nova presuda Suda u Apatinu ne može da prodje, ali u slučaju da poljoprivrednici budu morali da odu u zatvor, njima će se računati i vreme koje su tamo proveli nakon prethodnog hapšenja.

Petorica poljoprivrednika su prethodno presudom Prekršajnog suda u Apatinu od 19. marta osudjeni na zatvorske kazne od 30 dana nakon što su proveli 26 dana na njivi u Gakovu kod Sombora u znak protesta zbog uzurpiranja državne zemlje, čuvajući poslednju parcelu koja nije bila uzurpirana. 

Nakon što je na lice mesta došle policija, oni su uhapšeni zbog remećenja javnog reda, a sudilo im se dan nakon hapšenja. Odlukom Apelacionog suda u Novom Sadu ta presuda je ukinuta u celosti i vraćena sudu u Apatinu na ponovno odlučivanje. 

Odbor Skupštine Vojvodine za poljoprivredu predložio je nedavno Pokrajinskoj vladi da razmotri najnovija dešavanja u vezi za uzurpacijom državnog poljoprivrednog zemljišta i da predloži vanrednu sednicu Skupštine Vojvodine na tu temu.

Pokrajinska vlada je na sednici usvojila zaključke u kojima se od Vlade Srbije traži ukidanje zaključka kojim se poljoprivrednicima koji su uzurpirali državnu poljoprivrednu zemlju omogućava da prijave površinu koju obradjuju do početka maja i plate za zemlju prosečnu cenu.

U zaključku se traži i izrada novog zakona o državnom poljoprivrednom zemljištu, a od resornog ministarstva i da utvrdi ko su uzurpatori zemlje. 

Pokrajinska vlada je svoje zaključke uputila Skupštini Vojvodine, a o datumu sednice na kojoj će se o njima raspravljati još nije odlučeno.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.