U trendu

Sunčana dolina za povratnike u Zvečanu protivzakonita

Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja Kosova saopštilo je danas da je da nije bilo informisano niti konsultovano u vezi sa izgradnjom naselja za povratnike u opštini Zvečan i da je odluka o izgradnji tog naselja protivzakonita.

U saopštenju Ministarstvo je navelo da naselje „Sunčana dolina“ ne može da se gradi ako nadležni opštinski organi nisu izdali gradjevinsku dozvolu, a osnov za izdavanje takve dozvole je Razvojni plan opštine.

„Opštine sa severa Kosova nemaju prostorne planove koji su utvrdjeni Zakonom o prostornom planiranju, tako da je aktivnost opštine Zvečan u konkretnom slučaju protivzakonita“, piše u saopštenju.

Ministarstvo je navelo da podržava povratak gradjana Kosova na svoja imanja, ali da to mora biti u skladu sa zakonom i da će u slučaj „Sunčane doline“ tesno saradjivati sa Ministarstvom lokalne samouprave Kosova.

Po najavama, danas u Zvečanu treba da bude postavljen kamen temeljac za izgradnju povratničkog naselja „Sunčana dolina“.

Na predstavljanju projekta pre nekoliko dana u Beogradu, direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić je rekao da je to istorijski trenutak za Srbe na Kosovu, da će se kamen temeljac postaviti vrlo brzo i da je lokacija u celosti pripremljena za izgradnju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.