U trendu

Svaki osmi gradjanin kaže da žive nepodnošljivo

U 2016. godini u Srbiji je porastao broj onih koji smatraju da žive nepodnošljivo, dok 38 odsto gradjana smatra da država ide u dobrom pravcu, pokazali su danas rezultati istraživanja javnog mnjenja o trenutnoj političkoj situaciji u zemlji Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID).

„Svaki osmi, deveti gradjanin, odnosno svaka osma ili deveta porodica kaže da živi nepodnošljivo, dok 33 odsto kaže da živi srednje“, rekao je programski direktor CeSID-a Djordje Vuković u Medija centru u Beogradu.

On je naveo da je dugi niz godina značajno veći broj gradjana koji smatraju da Srbija ide u lošem pravcu, ali da u 2016. godini 38 odsto njih smatra da zemlja ide u dobrom, što je najviši procenat u poslednjih 13 godina.

Vuković je kazao i da 37 odsto stanovnika Srbije smatra da je sve u zemlji ostalo isto i da su „jedni samo zamenili druge“ otkako je 2012. na vlast došla koalicija okupljena oko premijera Aleksandra Vučića.

„Dolazak te koalicije na vlast 29 odsto gradjana ocenio je danas kao preporod Srbije, dok 15 odsto smatra da je to propadanje“, dodao je Vuković.

Prema njegovim rečima, poraslo je i poverenje gradjana u Vladu Srbije i Skupštinu Srbije, ali je poverenje u predsednika Srbije Tomislava Nikolića u blagom padu.

„Crkve imaju blagi pad poverenja, vojska i policija su u porastu, kao i političke stranke. Mediji su negativno vrednovani“, kazao je Vuković.

Rezultati su pokazali i da 53 odsto gradjana podržava članstvo Srbije u Evropskoj uniji (EU), dok članstvo u NATO podržava 14 odsto. Manji je broj onih (43 odsto) koji smatraju da će Srbija i postati članica EU.

Profesor Fakulteta političkih nauka (FPN) u Beogradu Zoran Stojiljković ocenio je da je odnos gradjana prema EU kao prema braku.

„Svi misle da je to korisno, ali nije siguran da želi u tome da se nadje“, rekao je Stojiljković.

On je dodao i da gradjani nemaju poverenja u institucije koje služe da jačaju njihov glas.

„Kako toliko ljubavi i želje imamo da ulazimo u stranke koje ne volimo i ne cenimo“, kazao je Stojiljković.

On je naveo i da gradjani identifikuju Srpsku naprednu stranku kao profil Srbije, Socijalistička partija Srbije se prema vidjenju gradjana nalazi na levici, Demokratska stranka je dobila profil desnog centra, Srpska radikalna stranka je desnica, Demokratska stranka Srbije i Dveri su desni centar, dok je profil Socijaldemokratske stranke nejasan za stranku koja se nazivom identifikuje kao socijalno-demokratska, a gradjani je vide na levom centru.

„Pokret Dosta je bilo  –  Saša Radulović je tri puta češće na levom, nego na desnom centru“, dodao je Stojiljković.

Rezultati su pokazali i da u Srbiji postoji veoma visoka etnička distanca prema Albancima, Bošnjacima, Hrvatima, Madjarima i Romima, a da je prema Albancima najveća, kao i da raste distanca prema migrantima.

U istraživanju koje je sprovedeno od 6. do 14. aprila učestvovalo je 1.000 gradjana koji su odgovarali na upitnik od 108 pitanja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar