U trendu

Sve probleme rešavati dijalogom, vratiti poverenje

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas da je na neformalnom ministarskom sastanku OEBS-a u Potsdamu istakao stav Srbije da se svi problemi moraju rešavati dijalogom i da se vrati osećaj međusobnog poverenja.

U izjavi posle sastanka, Dačić je rekao da je stav Srbije da „svi problemi moraju da se rešavaju dijalogom, uz uvažavanje prava svih država članica organizacije, ali da mnogi problemi, koji su i ranije bili prisutni, nisu rešeni“.

„Mi želimo da se vrati osećaj međusobnog poverenja, jer i u vreme kada jer OEBS nastajao, nije bilo previše poverenja u svetu. Nema ga ni danas“, rekao je srpski ministar spoljnih poslova.

„Na sastanku u Postdamu, na kojem je prisutno 40 ministara i predstavnica EU Federika Mogerini, raspravlja se o aktuelnim konfliktima – ne samo oružanim sukobima među državama, već i o problemima radikalizma, estremizma, terorizma, problemima migracija, pitanjima koja se tiču naoružavanja i o ljudskim pravima“, rekao je Dačić.

On je naveo da je današnji sastanak „priprema za ministarsku konferenciju koja će biti održana u decembru u Hamburgu“.

Ministar je istakao da na skupu neće biti zaključaka, jer svaki ministar koji učestvuje iznosi svoj stav.

„Izneli smo svoje stavove, između ostalog i o tome kako države članice vide budućnost ove organizacije, da li su i dalje živi Helsinški principi od pre 41 godinu ili je reč o sasvim novoj situaciji“, rekao je Dačić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.