U trendu

Sve više dnevnih boravaka za stare

Beogradu bi, u toku naredne godine, trebalo da budu otvoreni specijalizovani dnevni boravci za stare, najavljuju u Sekretarijatu za socijalnu zaštitu. Do tada biće i novih klubova za najstarije sugrađane, kojih u ovom trenutku ima oko 377.000. Jedan od njih nalaziće se u Barajevu, a nadležni napominju da u prestonici za sada radi 25 klubova  i 13 službi pomoći u kući.

– Na godišnjem nivou usluge klubova koristi više od 10.000 osoba, starijih od 65 godina. U protekle dve godine otvorena su četiri nova kluba u Novom Beogradu, Zemunu, Rakovici i na Zvezdari, čime je grad pokazao da ispunjava obećanje, da svaka opština ima klub za starije sugrađane kao mesto susreta i zadovoljavanja njihovih najrazličitijih potreba. Korisnici u Zemunu čekali su klub duže od 20 godina. U ovom trenutku, finalizuju se aktivnosti na privođenju nameni objekta za potrebe kluba za starije u opštini Barajevo, a otvaranje se očekuje do kraja godine – otkrivaju u sekretarijatu.

U klubu na Starom gradu u Svetogorskoj ulici otvoren je i prvi kreativno-edukativni centar, u kojem se u okviru programa „Akademija 65+” pruža mogućnost za učenje jezika, crtanja, kompjuterskih i drugih kreativnih veština. Nadležni dodaju da se od otvaranja četiri nova kluba i centra beleži veliko interesovanje za boravak u njima, pa je tako samo u proteklih nekoliko meseci u klubove uključeno više od 1.000 novih članova. Ove godine kompletno je renoviran i klub u opštini Palilula u koji nije ulagano više od 15 godina.

Kada je reč o službi „pomoć u kući”, nju trenutno čini 650 gerontodomaćica koje pomažu starima i iznemoglima. Njihov zadatak je da obezbede pomoć najstarijima i to u pripremanju obroka, održavanju odevnih predmeta, posteljine, higijene stana, zagrevanju prostorija, nabavci namirnica i sredstava za higijenu, odvođenju korisnika do lekara i preuzimanju recepata, nabavci lekova i obavljanju drugih poslova zavisno od potreba korisnika.

– U ovom trenutku pravo na pomoć u kući ostvaruje 2.587 korisnika. Na mesečnom nivou iz budžeta grada izdvaja se oko 33 miliona dinara – napominju u sekretarijatu.

(Marija Brakočević, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.