U trendu

Svečani doček u Beloj kući za kanadskog premijera Džastina Trudoa

Kanadskom premijeru Džastinu Trudou priredjen je danas svečani doček u Beloj kući gde je došao u prvu zvaničnu posetu nekog kanadskog premijera u gotovo 20 godina.

Mladog lidera koji je izabran za premijera u oktobru prošle godine dočekali su predsednik SAD Barak Obama, prva dama Mišel Obama, državni sekretar SAD Džon Keri, savetnica za nacionalnu bezbednost Suzan Rajs i predstavnik SAD za trgovinu Majkl Froman.

Trudo će danas imati razgovore s predsednikom Obamom koji će večeras u njegovu čast prirediti državnu večeru, prvu za jednog Kanadjanina od 1997. godine.

Trudo (44), sin bivšeg premijera Pjera Trudoa, stigao je u SAD u pratnji supruge Sofi Gregoar-Trudo, i privukao je veliku pažnju Amerikanaca.

Trudoov otac koji je došao na vlast 1968. i sa kratkim prekidom tu ostao do 1984, jedan je od malobrojnih kanadskih političara poznatih u Americi.

Džastin Trudo, visok i atletski gradjen ima harizmu svog oca. Njegov cilj je da vrati očevo nasledje kao vodja Liberalne stranke, potisnute za vreme desetogodišnje vladavine Konzervativaca pod Stivenom Harperom, Trudoovim prethodnikom.

Harperovi odnosi s Obamom bili su nategnuti oko raznih pitanja, posebno oko predloženog naftovoda Kistoun IksEl (KeystoXL) koje je administracija predsednika Obame odbacila prošle godine.

Medjutim izbor Trudoa u oktobru uveo je novu eru za kanadsku politiku, i Trudo i drugi se nadaju da će pomoći u jačanju odnosa sa SAD.

„On će sigurno privući puno pažnje“, rekla je kanadska ministarka Kristija Friland u telefonskom intervjuu za agenciju AP.

Friland je rekla da je za Kanadu važno da Amerikanci ozbiljno pristupe svom odnosu prema Kanadi i dodala da Trudo pomaže da se Kanada vrati u centar pažnje.

Očekuje se da će glavne teme razgovora Trudoa i Obame biti trgovina i ekološka pitanja.

Kanada je najveći trgovinski partner SAD, sa više od dve milijarde dolara robe koja prelazi granicu svaki dan. Oko 75 odsto kanadskog izvoza ide u SAD.

Pored trgovine očekuje se da će dva lidera pokušati da se slože oko zaštite životne sredine. Uoči sastanka dvojice zvaničnika SAD i Kanada su u zajedničkom saopštenju navele da će u narednoj deceniji smanjiti emisije metana za 40 do 45 odsto u odnosu na nivoe iz 2012.

Kanadski ambasador u SAD Brus Hejman rekao je da je predsednik Obama imao samo devet državnih večera, samo jednu ili dve godišnje i da je činjenica što je Kanada njegova 10. državna večera jak pokazatelj odnosa SAD i Kanade i njihovog značaja za predsednika.

Ova dva lidera imaju vrlo slične ciljeve i filozofije, rekao je Hejman.

Trudou su sinoć u Vašingtonu prijem pripredila dva instituta, a prema izveštajima, lista zvanica je bila vrlo duga.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.