U trendu

Sveće ispred Skupštine Srbije žrtvama Srebrenice

Aktivisti nevladine organizacije Inicijativa mladih za ljudska prava i predstavnici još nekoliko organizacija civilnog društva u ponedeljak uveče su ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu zapalili sveće i odali poštu žrtvama Srebrenice.

Okupljeni su raširili transparente sa natpisima: „Nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici“, „Brojevi su važni, ali važni su i ljudi 8372“ i „Premladi da se sećamo, odlučni da nikad ne zaboravimo“. Na betonu je bio postavljen i velik broj 8.372, pokraj kojeg su redom poredjani beli papiri sa ispisanim brojevima koji su označavali broj žrtava.

Predsednica inicijative Anita Mitić rekla je novinarima da se 21 godišnjica genocida u Srebrenici dešava u vrlo specifičnom političkom momentu, kada u skupštini sedi jedan broj desničarskih organizacija koji su podržavali ili učestvovali u ratu i koji otvoreno negiraju genocid.

„Zato je više nego ikada važno da se ova komemoracija održi u Beogradu i u ovakvoj atmosferi gde više nego inače vlada neki politički cirkus. Danas mi ne pričamo ni o žrtvama ni odgovornosti za taj genocid koji počiva i u Beogradu“, rekla je Mitić.

Ona je kazala da nažalost niko od političkih organizacija ni poslanika kojima su uputili pozive, sem nekoliko predstavnika opozicionih partija, nisu došli na skup.

Skupu su inače prisustvovali i književnica Biljana Srbljanović, a od poslanika je bila Maja Videnović iz Demokratske stranke.  

Na marginama skupa koji su obezbedjivale jake policijske snage okupilo se i nekoliko predstavnika nacionalističke organizacije „Zavetnici“ sa slikama srpskih žrtava i natpisom „Ovo su žrtve genocida“, kao i predsednik Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM Simo Spasić i nekoliko članova tog udruženja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.