U trendu

Svetski mediji o sudbini Tanjuga

Svetski mediji posvetili su veliku pažnju prvobitnoj vesti o gašenju Tanjuga, isticući da je reč o agenciji koja je predstavljala zaštitni znak Jugoslavije, a potom i Srbije.

Vest o gašenju Tanjuga objavili su Rojters, Ašošitjeted pres, Ansa, Majami herald, Foks njuz, Turkiš vikli, Radio Slobodna Evropa i brojni drugi mediji.

Posle dva nesupela pokušaja privatizacije, vlada Srbije zatvara državnu novisnku agenciju osnovanu pre 72 godine, javio je Ašošijeted pres, napominjući da će to ostaviti bez posla 200 zaposlenih u agenciji.

Telegrafska agencija nove Jugoslavije imala je globalnu mrežu dopisnika, ali je doživela veliki pad tokom raspada Jugoslavije 1990-ih, kada je, između ostalog, kritikovana i kao glas režima Slobodana Miloševića, naveo je AP, u vesti koju su prenosi i Ej-bi-si.

Srbija nastoji da privatizuje većinu medija u okviru reformi koje preduzima kako bi ušla u EU, dodaje američka agencija.

Turksiš vikli objavio je da je vodeća srpska novinska agencija Tanjug prestala da postoji 31. oktobra.

Premijer Vučih je rekao da je bio protiv zatvaranja Tanjuga i optužio ministra Ivana Tasovca i državnog sekretara Saše Mirkovića za gašenje agencije, navodi list.

Al Džazira je javila da će Tanjug emitovati poslednju vest na svoj rođendan 5. novembra.

„Ovde Telegrafska agencija nove Jugoslavije… Tanjug javlja, Tanjug javlja…“, bile su riječi kojima se, po prvi put, 5. novembra 1943. godine oglasio Tanjug, podseća televizija.

Al Džazira citira i izjavu premijera  Srbije Aleksandra Vučića da je razočaran onim što se dogodilo s novinskom agencijom Tanjug i njegove oštre kritike ministru kulture i informisanja Ivanu Tasovcu zbog odluke o gašenju ove agencije.

Gardijan je objavio da Srbija zatvorila istorijsku novinsku agenciju Tanjug posle 72 godine rada, podsećajući da je Tanjug bio među prvim novinskim agencijama koje su izvestile o pobuni protiv rumunskog diktatora Nikolae Čaušeskua u decembru 1989. godine,

Britanski dnevnik dodaje da je Tanjug skraćenica za Telegrafsku agenciju nove Jugoslavije i da su je 1943. godine formirali partizani predvođeni Josipom Brozom Titom.

Portal Nju Jurop ocenio je da zatvaranje Tanjuga prestavlja „kraj jedne ere.“

U tekstu se navodi da premijer Aleksandar Vučić kritikuje ministra kulture Ivana Tasovca za odluku da zatvori agenciju.

„Tanjug je bio poznat i kao glavna agencija pokreta nesvrstanih i verovatno je poslednja jugoslovenska institucija koja se gasi,“ iznosi se u tekstu.

RSE navodi reči Stanka Crnobrnje, reditelja i teoretičara medija, koji kaže da je sudbina Tanjuga posledica donošenja loših zakona.

„Dok god veliki broj zemalja u svetu i u Evropi, naročito u našem okruženju, smatra da nacionalne agencije odražavaju određene potrebe u medijskom izveštavanju stanovništva, ne samo domaćeg nego i inostranog, dotle verovatno i Srbija treba tako da razmišlja,“ rekao je on.

Rojters navodi da je 72 godine stara novinska agencija Tanjug koja je nekada bila glas socijalističke Jugoslavije zatvorena posle dva neuspela procesa privatizacije.

Tanjug ima 200 zaposlenih, što je samo mali deo globalne mreže dopisnika koju je agencija imala u najboljim danima, napominje Rojters.

Radio Slobodna Evropa je javila da Tanjug prestaje a postoji na 72. rođendan posle neuspešne privatizacije,  a da je „vest da nije nađeno rešenje da se ova agencija vlasnički transformiše ipak zatekla javnost.“

Kada je osnovana tokom Drugog svetskog rata kao Telegrafska agencija nove Jugoslavije zadatak je bio da izvesti svet o antifašističkoj borbi.

U decenijama posle rata kao agencija socijalističke države Tanjug je izgradio autoritet široko poznate medijske kuće da bi u vremenu raspada Jugoslavije postao deo propagandne mašinerije Miloševićevog režima. Oporavak posle 2000. godine kako vidimo završava se nestankom agencije, navodi RSE.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.