U trendu

Tači položio zakletvu

Novoizabrani predsednik Kosova Hašim Tači danas je na svečanoj sednici Skupštine Kosova položio zakletvu i postao četvrti predsednik Kosova od proglašavanja nezavisnosti.

Sednicu su bojkotovali poslanici opozicionih stanaka.

Tači se u zakletvi obavezao da će svom snagom raditi na očuvanju nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova, da će obezbediti ljudska prava i gradjanske slobode, poštovati Ustav i zakone, raditi za mir i dobrobit svih gradjana Kosova.

Nakon polaganja i potpisivanja zakletve, intonirana je himna Kosova.

Tači je pozdravljajući poslanike na albanskom i srpskom jeziku rekao da je ovo poseban trenutak u njegovom životu i kazao da se oseća ponosnim zbog toga što je, kako je rekao, bio deo svih procesa koji su doveli do nezavisnosti Kosova.

Zahvalio je i dosadašnjoj predsednici Atifete Jahjagi na odlično obavljenoj dužnosti i istakao da će se odmah angažovati na poštovanju Ustava, zakona i interesa svih gradjana.

Kao buduće zadatke Tači je naveo evropske integracije, liberalizaciju viza, transformaciju BSK u Oružane snage Kosova, normalizaciju odnosa sa Srbijom i stremljenje da Kosovo postane članica svih medjunarodnih organizacija i asocijacija.

Za sutra je zakazana inauguracija predsednika Tačija koja će biti održana na trgovima Ibrahim Rugova i Skenderbeg koji su u neposrednoj blizini Skupštine i Vlade Kosova.

Kako je za prištinske medije izjavio šef Tačijevog kabineta Abeljard Tahiri na ovu svečanost je pozvano 1.300 zvanica.

On je naveo da je 1.000 zvanica potvrdilo dolazak, medju kojima su predsednici država, premijeri, ministri spoljnih poslova i druge visoki zvaničnici.

Delegacije zemalja velike petorke predvodiće politički direktori ministarstava spoljnih poslova tih zemalja, dok će delegaciju SAD predvoditi pomoćnik američkog državnog sekretara Hojt Brajan Ji (Hoyt Brian Yee).

Ceremoniji će prisustvovati predstavnici 50 država, kazao je Tahiri za prištinske medije.

Ceremonija počinje u 11.00 i trajaće do 11.50.

Jahjaga i Tači obaviće smotru počasne jedinice Garde BSK.

Predsednica Jahjaga će dužnost predsednika predati Tačiju simbolično predajom Ustava Kosova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.