U trendu

Tahiri: Dobar uspeh u dijalogu o slobodi kretanja

Šefica delegacije Prištine u tehničkom dijlogu sa Beogradom Edita Tahiri kaže da je finalizovanjem svih aspekata dogovora o slobodi kretanja iz 2011. godine postignut dobar uspeh u dijalogu Beograda i Prištine.

Tahiri je naglasila da je posle deset sati pregovora u Briselu postignut konačan dogovor o slobodi kretanja kao i dogovor o ukidanju jednostranih tablica koje je, prema njenim rečima, Srbija nametala kosovskim tablicama.

Prema njenim rečima postignut je reciprocitet kada je reč o registarskim tablicama.

„Reciprocitet u dogovorima je važna stvar, jer pomaže u cilju razvoja bilateralnih odnosa i normalizacije susedskih odnosa Kosova i Srbije“, izjavila je Tahiri u Briselu.

Šefica prištinske delegacije kaže da je postignut i dogovor prema kome će preostale, kako kaže, nelegalne registarske tablice za vozila koja se kreću na teritoriji Kosova biti ukinute u određenom periodu.

Tahiri je potvrdila i da će važenje statusno neutralnih KS tablica biti produženo na određeno vreme, što će, prema njenim rečima, pomoći onima koji žele da pređu na kosovske RKS registarske tablice.

”Dogovoreno je i da do novembra počne sa radom Kancelarija za civilne registre i statusna pitanja i da se krene sa izdavanjem kosovskih državnih dokumenta za sve građane Kosova, uključujući i Srbe sa severa Kosova”, izjavila je Tahiri.

Ona je dodala da je dogovor o reciprocitetu tablica bio postignut još prošle nedelje, ali da su ga sada samo ”stavili na papir” i time finalizovali sve aspekta dogovora o slobodi kretanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.