U trendu

Tahiri neće ovde naći sagovornika na teme koje predlaže

Ukoliko Priština želi da u narednoj fazi dijaloga razgovara o temama navedenim u dokumentu koji je njen glavni pregovarač Edita Tahiri dostavila tamošnjim parlamentarcima, neće imati sa kim da razgovara, jer u Beogradu nema nijednog relevantnog politicara koji bi te teme uopšte uzeo u razmatranje, poručio je danas zamenik direktora Kancelarije za KiM Dušan Kozarev.

On je poručio da je Beograd spreman da u nastavku dijaloga na statusno neutralan način razgovara o svim temama koje bi mogle da doprinesu boljem životu građana KiM, a posebno o temama od interesa za položaj srpskog naroda u našoj južnoj pokrajini.

„Tahiri neće ovde nikada pronaći sagovornika na teme koje predlaže, a, budući da ona to dobro zna, njen dokument ne može se čitati drugačije nego kao njena unilateralna objava o prekidu dijaloga“, naveo je Kozarev u saopštenju.

Kako je na portalu preneo prištinski koha.net kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri dostavila je parlamentaroj komisiji dokument koji je predat u Briselu, a koji sadrži četiri ključne tačke ili uslova Prištine za nastavak razgovora sa Beogradom.

To su, kako se navodi, uspostavljanje granice između Kosova i Srbije, poštovanje susedstva, nemešanje i prestanak njenog intervenisanja na Kosovu i saradnja na poljima od interesa za obe države.

Kao uslovi se potom navode i ratna odšteta i garancije EU da će Srbija priznati Kosovo, uz uslovljavanje ulaska Srbije u EU, onemogućavanje Beograda da spreči učlanjivanje Kosova u različite međunarodne organizacije, uključujući UN, sportske i kulturne organizacije, i na kraju uklanjanjem Kosova iz Ustava Srbije.

Kozarov je istakao da je Tahiri time javno poručila da je njen uslov za uređivanje medusobnih odnosa Beograda i Prištine priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, što se neće dogoditi dok god u Beogradu imamo vladu koja brine za srpske državne i nacionalne interese.

Kako kaže, ostaje da čujemo da li pomenuti separatisticki pamflet Edite Tahiri odražava stav najviših zvaničnika privremenih institucija samouprave u Prištini ili je samo izraz frustracije zbog ugrožene ministarske fotelje.

Kozarev je kazao da očekuje da EU, kao posrednik u statusno neutralnom dijalogu, „sada kada imamo aspiracije Edite Tahiri i u formi zvaničnog dokumenta“, iznese jasan stav o tome da li i evropska administracija želi da se naredna faza dijaloga odvija u ovakvom okviru.

„Nadamo se da će i nakon ovoga i privremene institucije u Prištini i EU uvideti koliko je hirovitost Edite Tahiri opasna i štetna za proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine i srpskog i albanskog naroda“, zaključio je Kozarev.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar