U trendu

Tahiri: Samo Albanija može da aplicira za broj Kosova

Glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa Beogradom Edita Tahiri izjavila je danas da će Kosovo dobiti pozivni telefonski broj i da samo Albanija može da aplicira u ime kosovske strane za dobijanje tog trocifrenog koda.

Tahiri je, za portal na albanskom jeziku „Gazeta Ekspres“, tako reagovala na izjave iz Kancelarije za KiM da će Srbija, ako u Briselu bude postignut dogovor o imovini „Telekomove“ ćerke kompanije u pokrajini i drugim spornim pitanjima, dati saglasnost da Međunarodna telekomunikaciona unija ustupi Prištini na korišćenje trocifreni broj za geografsku oblast u okviru Srbije.

Tahiri tvrdi da Priština nikada neće pristati na to da Srbija aplicira za telefonski broj Kosova.

„Srbija je tražila nekoliko puta da aplicira za broj, ali mi smo to odbijali, i rekli smo da samo Albanija može da aplicira za telefonski broj Kosova“, rekla je Tahiri.

Ona smatra da je jedino rešenje da se Kosovu direktno dodeli telefonski broj za državu.

„Spremni smo za sporazum samo u okviru onoga o čemu smo pričali u sporazumu iz 2013. godine. Svaki drugi zahtev koji bi Srbija mogla da ima van ovog okvira ćemo odbiti“, rekla je Tahiri.

U Briselu su nastavljen tehnički dijaloga Beograda i Prištine, a u Kancelariji za KiM za Tanjug su potvrdili da se prvog dana razgovaralo o imovini Telekoma u pokrajini, a razgovori na tu temu nastavljeni su i danas.

Predviđeno je da ova runda tehničkog dijaloga traje do četvrtaka, a da tema razgovora bude primena Sporazuma o telekomunikacijima.

Portparolka Evropske komsije Maja Kocijančić izjavila je Tanjugu da EU želi ove sedmice dogovor u oblasti telekomunikacija, ali da se na tome još radi.

U okviru sporazuma o telekomunikacijama delegacije Beograda i Prištine uz posredovanje EU razgovaraju o imovini Telekoma Srbije u pokrajini, osnivanju ćerke-kompanije Telekoma na KiM, obezbeđivanju licenci za fiksnu i mobilnu telefoniju, dodeljivanju pozivnog broja + 383 za KiM, kao i o bezbednosti građanja zbog eventualnog presretanja poziva.

Delegaciju Beograda predvodi direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, a Prištine ministarka za dijalog sa Beogradom Edita Tahiri.

U delegaciji Beograda su, osim predstavnika Kancelarije za KiM i Kancelarije za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini, i predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, kompanije „Telekom“ i Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)