U trendu

Tasovac odgovorio UNS-u

Ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac odbacio je danas primedbe Udruženja novinara Srbije (UNS) na sprovodjenja konkursa za sufinansiranje medijskih sadržaja i upitao ko je čelnicima tog udruženja dao mandat da se javnosti i Vladi Srbije obraćaju „ne samo u ime svog članstva, nego u ime cele novinarske struke“.

Povodom saopštenja UNS, u kojem se navodi da Vlada i ministar kulture treba da preuzmu odgovornost za „totalni fijasko u trošenju budžetskog novca za medije“ i za izazvanu „katastrofu“, Tasovac je u pisanoj izjavi naveo da „preuzima za to punu odgovornost“, ali da moli UNS da o tome zvanično obavesti „svih 348 medija koji su na konkursu osvojili više od dva miliona evra iz budžeta Republike Srbije“.

„Takodje, molim UNS da o ‘totalnom fijasku’ i ‘katastrofi’ izvesti i 36 članova komisije iz redova medijske zajednice, koji su ocenjivali projekte“, izjavio je ministar Tasovac, navodeći da će četvoro eksperata, koje je u konkursne komisije delegirao UNS  –  Nina Brajovića, Oliveru Kovačević, Petra Jeremića i Vladimira Radomirovića“ obavestiti lično o navodnom „totalnom fijasku“ i „katastrofi“.

On je naveo da su, za Ministarstvo kulture i informisanja, svi članovi medijskih komisija kao i učesnici medijskih konkursa ravnopravni u pravima i obavezama i da je to potvrda „potpunog razumevanja i poštovanja medijskog pluralizma“.

„Ministarstvo kulture i informisanja zakone i pravilnike ne tumači  –  već primenjuje. Onaj ko smatra da su zakoni prekršeni time što predstavnici UNS-a u komisijama Ministarstva imaju ‘istu težinu kao i pojedini počasni članovi NUNS-a’ i članovi svih drugih novinarskih udruženja i medijskih asocijacija, može i treba da zadovoljenje zatraži sudskim putem“, saopštio je ministar.

Povodom stava UNS-a da mu novinarska profesija „uzvraća prezir“ i da je „jedino u tome uspeo da ujedini struku“, Tasovac je saopštio da bi „voleo da se ujedinimo oko principa a ne oko prezira prema bilo kome“. „Ali ako je preduslov ujedinjenja prezir prema meni, rado ću ga prihvatiti“, izjavio je on.

Ministar je još izjavio da mu nije jasno zašto čelnici UNS „odbijaju da stanu iza svojih stavova imenom i prezimenom“, dodavši da ne želi da bilo kome ospori pravo na anonimnost.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.