U trendu

Terorizam zahteva zajedničko delovanje medjunarodne zajednice

Ministar odbrane Srbije Zoran Djordjević i ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu ocenili su danas u razgovoru da su teroristički napadi širom sveta napadi na tekovine demokratije i savremene civilizacije i da zahtevaju zajedničko i koordinisano delovanje cele medjunarodne zajednice.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Srbije, ministri odbrane dve zemlje razgovarali su tokom Medjunarodnih vojnih igra na poligonu Albino u Rusiji o daljem unapredjenju saradnje dve zemlje u oblasti odbrane, kao i o aktuelnim bezbednosnim izazovima i rizicima.

Djordjević je upoznao Šojgua sa izazovima migrantske krize sa kojima se Srbija suočava, kao i sa aktivnostima zajedničkih vojnih i policijskih snaga na obezbedjenju državne granice i borbi protiv krijumčara ljudima.

Srbija je zahvalna na principijelnoj podršci koju Rusija pruža teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, rekao je Djordjvić i dodao da je Srbija posvećena implementaciji Briselskog sporazuma i mirnom rešavanju svih otvorenih pitanja na Kosovu i Metohiji.

Djordjević je rekao da je Srbija opredeljena za jačanje bezbednosti, stabilnosti i saradnje u regionu, kao i da je članstvo u EU glavni spoljno-politički cilj, ističući da će Srbija nastaviti da razvija dobre odnose i saradnju i sa zemljama članicama EU i sa Rusijom.

On je dodao da Srbija ostaje na putu nezavisne spoljne politike, balansirane politike odbrane i principa vojne neutralnosti.

Na sastanku je potvrdjeno da su odnosi Srbije i Rusije „tradicionalno dobri i prijateljski“, a da je Deklaracija o strateškom partnerstvu, koju su potpisali predsednici dve zemlje, osnova za dalji razvoj i unapredjenje bilateralnih odnosa.

Sastanku je prisustvovao i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, koji sa Djordjevićem prisustvuje završnim takmičenjima i ceremoniji zatvaranja Medjunarodnih vojnih igara na poligonu Alabino.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar