U trendu

Teška situacija na Horgošu 2

Situacija na graničnom prelazu Horgoš 2 izuzetno je teška, jer se tamo trenutno nalazi oko 300 izbeglica u lošim uslovima, izjavio je danas zamenik vojvođanskog sekretara za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Aleksandar Jovanović.

„Za sada imaju vodu za piće, međutim, ne postoji adekvatan sanitarni čvor, što je najveći problem za ove ljude. U razgovoru s njima, nažalost, mogu da konstatujem da su ljudi očajni, tužni, izgubljeni i veoma uplašeni“, rekao je Jovanović nakon posete prelazu.

Kako je rekao, izbeglice shvataju da granice neće skoro biti otvorena i da je granični prelaz s Hrvatskom trenutno zatvoren.

„Izmoreni su i vidno iscrpljeni, a neki su i fizički povređeni. Mnogi od njih imaju zdravstvene probleme i potrebna im je ozbiljna medicinska pomoć. Po njihovim rečima, za sada nema izgleda da će se stvari rešiti. Kroz suze pričaju o svojim jadima, izgubili su svoje domove, a mnogi su i bez novca“, rekao je Jovanović, a prenosi Biro za odnose sa javnošću Vojvodine.

Na graničnom prelazu su i predstavnici UNHCR, kao i Komesarijata za izbeglice i migracije koji pokušavaju ove ljude da nagovore da napuste granični prelaz Horgoš 2 i da krenu prema granici s Hrvatskom ili Rumunijom. Po njima, najbezbolnije rešenje za izbeglice bilo bi da se stacioniraju u prihvatnom kampu u Kanjiži, gde je trenutno malo izbeglica, ali se u toku popodneva i večeri očekuje novi dolazak velikog broja ljudi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar