U trendu

Tokom protesta u Podgorici privedeno 15 osoba

Crnogorska policija saopštila je da je intervenisala protiv demonstranata opozicionog Demokratskog fronta (DF), jer su pokušali da probiju policijski kordon i da nasilno uđu u skupštinu.

Policija je privela 15 osoba, a u intervenciji su povređena četiri policajca, navodi se u policijskom saopštenju.

Policija je u subotu uveče bacila suzavac na funkcionere i pristalice DF-a koji su u centru Podgorice pokušali da probiju policijski kordon i okupe se ispred skupštine.

U incidentu su lakše povređeni poslanici DF-a Nebojša Medojević i Branko Radulović, preneli su ranije podgorički mediji.

Policija je saopštila da je više stotina demonstranata, na tri lokacije u gradu, pokušalo da probije policijski kordone i da nasilno uđu u skupštinu.

Oni su policiju gađali kamenicama i flašama i bacili suzavac, nakon čega je policija intervenisala i bacila suzavac na demonstrante, piše u policijskom saopštenju.

Više stotina policajaca i pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) blokiralo je u subotu uveče uži centar grada i napravilo obruč oko zgrada državnih institucija, skupštine, vlade, tužillaštva, smeštenih u tom delu grada.

DF i njegove pristalice su u suboti veče krenule u protesnu šetnju u nameri da prošetaju pored skupštine u čemu ih je sprečila policija.

Šetnja je održana iako ne planiranom rutom, a Front je najavio novo okupljanje za nedelju.

Prethodno je, u subotu rano ujutro, policija razbila proteste DF-a koji je 20 dana protestovao ispred skupštine tražeći ostavku vlade premijera Mila Đukanovića, formiranje prelazne  vlade i organizaciju „prvih, fer i slobodnih izbora“ u Crnoj Gori.

Poslanici DF-a sukobili su se tom prilikom sa policijom koja je asistirala u uklanjanju bine i šatora ispred zgrade skupštine.

U Crnoj Gori su brojne reakcije, opozicije i nevladinog sektora, koji osuđuju reakciju policije i upotrebu sile protiv demonstranata.

U pojedinim reakcijama se od državnih organa traži da utvrde da li je bilo prekoračenja sile prilikom reakcije policije.

U Podgorici je u subotu tokom čitavog dana bilo veliko prisustvo policije.

Predsednik skupštine Ranko Krivokapić zakazao je za danas sednicu kolegijuma skupštine u proširenom sastavu, na koju su pozvani i lideri svih opozicionih parlamentarnih partija.  

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.