U trendu

Tomislav Nikolić: Savetovao sam Putinu da ide u UN

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je izjavio da je savetovao predsedniku Rusije Vladimiru Putinu da ide na sednice UN u Njujorku i rekao da očekuje da će zato predstojeće zasedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija biti istorijsko.

U intervjuu koji je danas na sajtu novinske agencije i radija „Sputnik“, Nikolić je govorio i o migranstkoj krizi.

O Putinu je rekao da mu je ranije, kada je bio u zvaničnoj poseti Moskvi, „onako u razgovoru, blago savetovao da počne da dolazi na sednice generalne Skupštine Ujedinjenih nacija, zato što mi je već bilo mrsko da slušam sve te napade na Rusiju“ koji su počeli prošle godine u septembru. 

„Tada je već Rusija označena kao nacistička Nemačka, Vladimir Putin upoređivan sa Hitlerom, čak i sa govornice na sednici generalne Skupštine UN. Rekao sam mu: ‘Gospodine predsedniče, mislim da grešite što ne odete tamo da odgovorite na sve to’. On je rekao: ‘Ne, tamo ne idem’ “ rekao je Nikolić.

Ali, prošle nedelje, kada su se sreli na proslavi u Pekingu, nastavio je Nikolić, Putin mu je rekao da će ove godine ipak otići na sednicu Generalne skupštine UN što će, kako je istakao, „po mom mišljenju, biti istorijska sednica, kao što je bila i ona kada je Hruščov, navodno, izuo cipelu i lupao njome o sto, govoreći da Rusiju niko ne sme da ponižava jer je ona velika zemlja“.

„Mislim da će to krajem septembra biti zaista parekselans događaj u Njujorku i da će mnogi na Zapadu shvatiti da se time što se igraju sa Rusijom, sa njenim osećanjem vrednosti, njenim ponosom, u stvari igraju sa desetinama miliona, stotinama miliona ljudi, a potom i sa svetskim mirom i bezbednošću. I da bi im bilo mnogo bolje da sarađuju sa Putinom jer to može da podigne svet, nego da se sa njim svađaju jer to može da sruši svet“, ocenio je Nikolić.

Predsednik Srbije je za „Sputnik“ rekao i da „migranti postaju srpski problem, a nisu srpski problem. Nisu oni iz Afrike zapucali zbog nas. Nismo im mi odneli ni rude ni bogatstvo, nismo ih mi bombardovali, nismo im mi uništili čitav poredak, nismo im oborili cenu nafte… Mi zaista sa svim tim narodima i državama imamo istorijski izvanredne odnose. Ista muka nas je pritiskala. Oni su bili bogatiji od nas“.

Na pitanje o tome da li smatra da je to bogatstvo uzrok ratova u svetu, Nikolić je pdgovorio da je to moguće i nastavio: „Čini mi se da je Iran to ranije shvatio. Zato je pripremio nekakvu pretnju koja ih je sprečila da ga unište potpuno. Kao što je i Sirija na vreme nabavila dobre odbrambene sisteme, pa se niko ne usuđuje da krene u vojnu intervenciju protiv nje, nego je muče podržavanjem i pomaganjem onih koji su sada svetski problem“. 

Govoreći o izbeglicama, Nikolić je rekao: „Zašto bismo mi zbog toga morali da trpimo posledice, kada njih 90 odsto traži samo četiri zemlje u Evropi? I te zemlje u svojim muzejima imaju i dinosauruse i mamute. To nije bilo iskopano sa teritorije njihove zemlje, kao što smo mi našli dinosaurusa u Kostolcu. Ne, oni su sve to opljačkali, sviđalo im se, ubijali su zbog toga. I narod je krenuo za svojim bogatstvom“. 

„Bolje bi bilo da im tamo grade fabrike, i oni bi svi ostali u svojoj zemlji da lepo žive. Ovako će naći načina da se nasele po Evropi. Srbija im nije želja, jer ako bi ostali u Srbiji ne bi ispunili cilj zbog koga su i pošli“, rekao je Nikolić. 

„Mi taj problem ne možemo da rešimo, imaćemo velike probleme, ali ćemo se truditi da uslovi kod nas ne budu nečovečni. Čuo sam da ti ljudi kada se probiju preko planine između Bugarske i Srbije kažu: ‘Samo nas ne vraćajte u Bugarsku!’ Ko zna šta se tamo dešava sa njima, u toj demokratskoj zemlji, članici EU, kada oni tako reaguju“, rekao je Nikolić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar