U trendu

Toranj koji nas brani od svetske samoće

Svakom namerniku na ulazu u naš glavni grad dobrodošlicu prvo poželi Avalski toranj. Prkosno uzdignut ka nebu, objekat koji je srušen za vreme Nato bombardovanja simbol je stradanja naše zemlje, ali i njenog vaskrsnuća iz ruševina.

Zalaganjem građana Srbije koji su učestvovali u velikoj akciji prikupljanja novca on je obnovljen. Savremeniji od prethodnika, elegantan i dostojanstven, ovaj objekat sada dostiže visinu od 204,68 metara što je za dva metra više od starog tornja.

„Taj gromobran iznad Beograda” koji nas, kako pesma kaže, „brani od svetske samoće”, obeležio je 17 godina od rušenja, i šest godina otkako je ponovo stao na svoje tri noge.

– Avalski toranj simbol je najvećih svetskih dostignuća u oblasti telekomunikacija. U njemu je smeštena oprema za emitovanje radio-televizijskih programa, ali i komunikaciona oprema mobilnih operatera i državnih službi kao što su MUP, BIA, vojska, Hitna pomoć… – objašnjava Radiša Petrović, savetnik direktora JP „Emisiona tehnika i veze” koje gazduje tornjem.

Ovo preduzeće emituje program sa više od 200 tornjeva u Srbiji, ali po mnogo čemu beogradski je jedinstven.

– Tornjevi se obično podižu na vrhovima planina i brda kako bi se obezbedila što bolja pokrivenost signalom. Avalski toranj nije podignut na najvišoj tački planine gde se nalazi Spomenik neznanom junaku. Da bi signal uspeo da prebaci vrh Avale, izgrađen je antenski sistem koji dostiže visinu od gotovo 205 metara – objašnjava Petrović.

U pitanju je najviši objekat na Balkanu sa originalnim arhitektonskim rešenjem koji su osmislili Uglješa Bogunović i Slobodan Janjić. Jedan je od malobrojnih tornjeva u svetu koji nije ukopan u zemlju, a njegove tri noge nastale su po ugledu na srpski tronožac.

Gondola tornja ima sedam delova – u pet su smešteni tehnički uređaji za emitovanje signala, a dva su predviđena za posetioce. Bregovitu Šumadiju i ravnicu preko Save i Dunava turisti mogu gledati sa terase na 122. metru, a tri metra niže mogu se osvežiti u kafe-baru.

Šesti rođendan obnovljenog tornja obeležen je puštanjem šest belih golubova.

(Ana Vuković, Politika)

 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.