U trendu

Traže ocenu ustavnosti pravilnika MUP-a

Nezavisni policijski sindikat Srbije saopštio je danas da je od Ustavnog suda zatražio ocenu ustavnosti i zakonitosti Pravilnika o postupku bezbednosne procene i sadržini upitnika MUP-a koji je u primeni od 29. novembra.
Taj sindikat ocenio je da će Pravilnik o postupku bezbednosne procene naneti veliku štetu zaposlenima u MUP-u, ali i gradjanima Srbije, jer se njime krše Ustav Srbije, Evropska konvencija za zaštitu ljudskih prava i brojni medjunarodni akti kojima je zagarantovana pretpostavka nevinosti.

Prema oceni sindikata, Pravilnikom je omogućeno otpuštanje osoba protiv kojih je pokrenut krivični postupak „čime se zapravo vraća u praksu pre četiri godine obrisan član 168 Zakona o policiji koji predstavlja kršenje najvažnijeg principa krivičnog prava da se svako smatra nevinim dok se ne dokaže suprotno“.

Nezavisni sindikat  dodaje da se medju zaposlenima u MUP-u „može čuti da je Pravilnik usvojen kako bi se na ‘zakonit’ način otpustili nepoželjni i neposlušni radnici policije koji naročito smetaju svojim starešinama“.

Sindikat dodaje da treba imati u vidu da je kršenje načela pretpostavke nevinosti sankcionisano čestim presudama Evropskog suda za ljudska prava, kojima je zbog povrede tog prava državama u obavezi da plaća visoke novčane naknade, na teret gradjana Srbije

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar