U trendu

Tražićemo hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN zbog Trepče

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Marko Djurić izjavio je danas da će u ponedeljak, 10. oktobra, predložiti Vladi Srbije da zatraži hitnu sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Kosovu i Metohiji i „otimanju srpske imovine“ i kršenju rezolucije 1244.

„Trepča nije bez razloga uneta u tu rezoluciju, već zbog toga što od nje zavise život i egzistencija naših ljudi“, rekao je Djurić na konferenciji za novinare i dodao da će zato Vladi predložiti da se obrati Savetu bezbednosti UN.

Djurić je rekao da će predložiti Vladi Srbije i da „formalno poništi nelegalnu odluku privremenih institucija Kosova i Metohiji o konfiskaciji“ Rudarsko metalurškog kombinata Trepča.

On je ocenio da „onaj ko udara na Trepču, udara na temelje rezolucije 1244“, kojom je uspostavljen mir u južnoj pokrajini i dodao da je to takodje pokušaj da se dovrši etničko čišćenje Srba na Kosovu.

„Za mene je neprihvatljivo to što EU ćuti o pokušaju konfiskacije i otimanja (Rudarsko metalurškog kombinata) Trepče… Oni ćute o temi koja je suštinski značajna za odnose Beograda i Prištine, a odgovorni su za dijalog Beograda i Prištine“, rekao je Djurić.

Poslanici u Skupštini Kosova usvojili su Zakon o Trepči, kojim Rudarsko metalurški kombinat Trepča postaje akcionarsko društvo u kojem kosovska Vlada ima 80 odsto akcija, dok 20 odsto akcija pripadaju radnicima i drugim akcionarima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar