U trendu

Trepča će nastaviti da radi, čudi ćutanje Brisela

Ministar administracije i lokalne samouprave u kosovskoj vladi Ljubomir Marić izjavio je danas da je donošenje zakona o „Trepči“ presedan, ali da će ona nastaviti da radi najavljujući da će na današnjim sastancima biti odlučeno da li će srpski predstavnici u kosovskim institucijama zamrznuti sve svoje aktivnosti.

On je istakao i da čudi medijska tišina iz Brisela, ocenjujući da briselski dijalog nikada nije bio ugroženiji.

Navodeći da se rudna tela rudnika u kojima se trenutno otkopava ruda, na više od 50 odsto, nalazi na teritorijama opština Novi Pazar – rudnik Crnac i Brus – rudnik Belo brdo, Marić je istakao da je to presedan za ovakav zakon i da on ne može biti primenjen na severu.

On je podsetio da je juče u Vladi Srbije razgovarano o tom vrlo ozbiljnom problemu i da je rečeno da pravi vlasnik Fond za razvoj Srbije neće dozvoliti da Trepča propadne i stane zbog ovakvog zakona.

Marić je za RTS istakao da je siguran da će Trepča nastaviti da radi, ocenjujući da je čitava procedura donošenja takvog Nacrta zakona rađena kršenjem svih mogućih procedura i u zakonodavstvu Kosova, ali i i kršenjem nekih međunarodnmih obaveza – Rezuluicije 12 44.

“Suština problema je da je Rezulocuja 12 44 Saveta bezbednosti UN predviđala upravljanje društvenim preduzećima, imovinom, a svakako ne njeno otuđenje. To je za nas bio suštinski problem“, rekao je Marić.

On je naveo da se gaženjem prava svojine gazi jedan neprikosnoveni elementarni postulat svakog uređenog društva.

Marić je istakao i da će sa kolegama iz Srpske razmotriti da predstavnici Srba zamrznu sve svoje aktivnosti i kao ministri i kao poslanici.

““Danas će se održati dva sastanka na jednom će naši poslanici razgovarati na ovu temu i budućem delovanju, a posebno ćemo razgovarati ministri Branimir Stojanović, Dalibor Jevtić i ja““, rekao je Marić dodajući da se ne uvažavaju njihovi stavovi.

Prema njegovim rečima, sve što je ispunjeno je samo što su imonovani kao ministri i zamenici i ništa drugo.

““Mislim da je vreme da napravimo jednu reakciju adekvatnu ovoj situaciji““, rekao je Marić dodajući da će se konsultovati i sa Vladom Srbije.

On je istakao i da čudi medijska tišina iz Brisela, jer da je to uradio Beograd došlo bi do ““jedne salve saopštenja, upozorenja““.

““Ceo ovaj Briselski sporazum i dijalog nikada nije bio ugroženiji i plašim, se da je to i bezbednosni problem““, rekao je Marić.

On je podsetio da do sada nismo čuli da je Prištini poslat direktan poziv da se mora sprovesti Zajednica srpskih opština.

““Trepča je jedno održivo preduzeće koje tako funkcioniše unazad skoro 10 godina, od ponovnog pokretanja proizvodnje. Ima 3.000 radnikarude i ima godišnji fizički obim proizvodnje od oko 200.000 tona olovno cinkovne rude““, podsetio je Marić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar