U trendu

Turska će odnosima sa Srbijom pristupati uvažavajući interese Srbije

Predsednik Vlade Turske Ahmet Davutoglu izjavio je da narod i Vlada Srbije mogu biti spokojni da će Turska uvek odnosima dve zemlje pristupati visoko uvažavajući najbolje interese Srbije.

„Dela govore više od reči: naši napori da uspostavimo tešnju saradnju u okviru trilateralnog trgovinskog komiteta Turska – Srbija – Bosna i Hercegovna, ukazuju na naše opredeljenje da promovišemo integraciju Srbije u njen region i u Evropu“, rekao je Davutoglu uoči dolaska u Beograd za „Danas“.

U celini narod i vlada Srbije mogu biti spokojni da će Turska uvek našim odnosima pristupati visoko uvažavajući najbolje interese Srbije. Dela govore više od reči: naši napori da uspostavimo tešnju saradnju u okviru Trilateralnog trgovinskog komiteta Turska-Srbija-Bosna i Hercegovina ukazuju na naše opredeljenje da promovišemo integraciju Srbije u njen region i u Evropu. Na primer, predviđamo da januara 2016. otvorimo zajedničko Trgovinsko predstavništvo Srbije i Bosne i Hercegovine u Istanbulu uz velikodušnu podršku poslovne zajednice. Svi takvi koraci čine se u svetlu našeg čvrstog uverenja u nezaobilaznu ulogu Srbije kao garanta mira, dobrobiti i stabilnosti na Balkanu. 9  12  263  0- See more at: http://www.danas.rs/danasrs/politika/_rusija_primenjuje_preterane_mere_protiv_turske.56.html?news_id=313513#sthash.bBr21c4b.dpuf 
On je naveo da se predvidja da se u januaru 2016. godine otvori zajedničko trgovinsko predstavništvo Srbije i Bosne i Hercegovine u Istanbulu, uz podršku poslovne zajednice.

„Svi takvi koraci čine se u svetlu našeg čvrstog uverenja u nezaobilaznu ulogu Srbije kao garanta mira, dobrobiti i stabilnosti na Balkanu“, kazao je turski premijer.

On je naveo i da odlazak premijera Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenicu, zajednička sednica vlade Srbije i BiH i dolazak trojice članova predsedništva BiH u Beograd, obećavaju i ohrabruju zajedničke napore ka mirnom Balkanu pod kišobranom EU.

Davutoglu je kazao i da je uzajamna volja Srbije i Albanje za pomirenje za pohvalu, navodeći i da je normalizacija odnosa Srbije i Albanje, komplementarni element procesa dijaloga Beograda i Prištine, zbog kojeg je još značajnija.

„Cenimo i potpuno podržavamo proces dijaloga uz posredovanje EU i njegov napredak smatramo vitalnim za mir i prosperitet“, kazao je turski premijer.

Govoreći o dolasku u Beograd s privrednicima iz Turske, on je rekao da ohrabruje turske firme da investiraju u Srbiju, ali napominje da će oni investirati samo ako postoji povoljna i fer klima za to.

Govoreći o odnosu sa Rusijom nakon obaranja ruskog aviona, Davutoglu je kazao da je nemili incident predstavljao primenu turskih angažovanja protiv neidetnifikovane pretnje, koja je povredila turski vazdušni prostor, uprkos ponovljenim upozorenjima.

On je rekao da je Rusija počela da primenjuje preterane mere protiv Turske, ali da su oni sačuvali konstruktivnu politiku kako ne bi pogoršali sutuaciju, mada, kako je naveo, njihovo strpljenje nije bezgranično.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar