U trendu

Tusk: Postignut jednoglasan sporazum o progamu pomoći Grčkoj

Posle višesatnih sati pregovora, vođe evrozone jutros su postigle „jednoglasni“ sporazum da se vode pregovori o trećem planu pomoći za Grčku i izbegne izlazak te zemlje iz evrozone, saopštio je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

„Samit evrozone postigao je jednoglasan sporazum. Svi smo spremni za program pomoći Grčkoj preko Evropskog stabilizacionog mehanizma (ESM), sa ozbiljnim reformama i finansijskom pomoći“, napisao je Tusk na svom Tviter nalogu posle noćašnjih maratonskih pregovora.

Formalni pregovori o novom planu treba da počnu, a današnji sporazum treba da odobre grčki parlament i još šest parlamenta članica EU.

Ministri finansija evrozone počeće da razmatraju privremeno finansiranje, takozvano premošćavanje, rekao je Tusk.

Šef Evrogrupe Jerun Dijselblum rekao je da je poverenje bilo ključno pitanje i da su razmatrali reforme, dugove i finansijske potrebe, i uspeli da se dogovore o svim tim pitanjima.

Grčki parlament će vrlo brzo glasati o jednom broju pitanja koje će povratiti poverenje među zemljama članicama evrozone, rekao je Dijselblum.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker rekao je da je uveren da će grčka vlada moći da osigura da se sporazum usvoji u grčkom parlamentu.

On je rekao da posle sporazuma sa Grčkom neće biti takozvanog Grekzita, odnosno izlaska Grčke iz evrozone. Junker je istakao da se radi o kompromisu i da ne misli da je grčki narod ponižen ili da su drugi izgubili ugled.

Francuski predsednik Fransoa Oland rekao je da grčki parlament trebalo da se sastane u narednim satima da usvoji nove reforme, i pohvalio je činjenicu da se sporazumom Grčka zadržava u evrozoni.

Za evrozonu da izgubi Grčku kao člana bilo bi izgubiti „srce naše civilizacije“. rekao je Oland u Briselu posle objave postizanja sporazuma.

Pregovori su trajali celu noć od nedelje na ponedeljak da se postigne sporazum koji daje zeleno svetlo za počinjanje pregovora o trećem planu pomoći za Grčku koji će iznositi između 82 i 86 milijardi evra za tri godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar