U trendu

U Beogradu počinje Otporni Beograd

U Beogradu je danas počeo rad na projektu „Otporni Beograd“ u okviru globalne inicijative „Sto otpornih gradova“ pod pokroviteljstvom američke Fondacije „Rokfeler“, koja omogućava gradovima da budu otporniji na prirodne, društvene i ekonomske izazove.

Regionalna direktorka programa za Evropu i Bliski istok Kristijana Fragola kazala je da je Beograd jedina prestonica istočne Evrope koja je uključena u ovaj program i da veruje da glavni grad Srbije „može da doprinese razvoju Evrope u celini“.

Ona je pojasnila da grad treba da napravi strategiju koja će biti realno izvodljiva i da će im u tome pomoći šef programa za Beograd, koji će sa stručnjacima raditi na određivanju ciljeva koje Beograd treba da postigne. Kako je navela, organizacija će dati rokove koje će Beograd morati da ispoštuje.

„Obavezali smo se na saradnju s Beogradom na dve godine. Prva tri meseca se radi agenda, zatim se još tri meseca razvija strategija i onda se prelazi na delovanje. Mi pozivamo gradove na odgovornost za preuzete poslove“, kazala je Fragola.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali kazao je da će Beograd od Fondacije „Rokfeler“ dobiti i finansijsku pomoć za sprovođenje projekta, ali da je pre svega vrednost projekta u tome što će se grad povezati s drugim prestonicama i s njima razmenjivati iskustva o poplavama, rešenju gradskog saobraćaja ili migrantske krize.

Pomoćnik direktora za međunarodne odnose projekta Vikram Sing kazao je da će kroz projekat Beograd napraviti važan korak na putu da zaista postane svetska metropola. On je dodao da će šef projekta u Beogradu osim važnog zadatka u samom gradu biti i „internacionalni ambasador Srbije i Beograda“, jer će ostvarivati kontakte sa važnim ljudima u ostalim prestonicama.

Beograd je krajem 2014. godine postao deo inicijative „Sto otpornih gradova“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.