U trendu

U Briselu i danas o telekomunikacijama

Pregovori Beograda i Prištine u Briselu nastavljaju se i danas, a dve delegacije uz posredstvo predstavnika EU razgovaraće o primeni sporazuma o telekomunikacijama.

Posle prvog dana susreta, juče, nije bilo izjava za medije.

U Briselu će se do četvrtka na ekspertskom nivou razgovarati o pitanjima medjunarodnog pozivnog broja za Kosovo, imovini i pravu Telekoma da nesmetano nastavi rad na Kosovu.

Delegaciju Beograda, koju predvodi direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju čine i predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, kompanije „Telekom Srbija“ i Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL).

Dve delegacije su i sredinom septembra takodje razgovarale u Briselu o telekomunikacijama i radu Telekoma na Kosovu, i prema oceni EU tada je „ostvaren napredak u elementima ključnim za sprovodjenje sporazuma“.

Obe strane saglasile su se da pregovori budu nastavljeni 26. septembra u Briselu uz posredovanje EU.

Prema rečima kosovske ministarke za dijalog Edite Tahiri, susret beogradske i prištinske delegacije trebalo bi da rezultira time da Kosovo dobije svoj pozivni broj 383, što Beograd demantuje, navodeći da bi to bio broj geografskog područja koje pripada Srbiji.

Sporazumom o telekomunikacijama, postignutim 25. avgusta prošle godine, predvidjeno je da Srbija traži pozivni broj za KiM koji će, kao vlasništvo Srbije, ustupiti na korišćenje Prištini, te da se Telekomu Srbija omogući da nesmetano posluje na teritoriji KiM.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.