U trendu

U decembru prvo ročište u postupku rehabilitacije Milana Nedića

Pred Višim sudom u Beogradu će 12. decembra ove godine biti održano prvo ročište u postupku rehabilitacije generala Milana Nedića, objavio je danas list Danas. 

Kako se navodi podnosioci zahteva za rehabilitaciju su Srpski liberalni savet, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima, kao i porodica Nedić.

Sud je do sada odbijao da započne proces uz argumentaciju da ne može da bude rehabilitovan neko ko nije bio osuđen, zbog čega će podnosioci zahteva pred sudom pokušati da ospore uredbu FNRJ kojom je Nedić, bez presude, proglašen za ratnog zločinca. 

Porodica Nedić je zahtev za rehabilitaciju podnela 2007. godine , ali se zbog pravnih nedoumica odlagalo sa početkom postupka.

Milan Nedić je bio predsednik srpske Vlade u periodu nacističke okupacije. Zemlju je napustio krajem 1945. godine, ali je ubrzo uhapšen u Austriji i vraćen u Jugoslaviju. Nediću nikada nije suđeno, zbog toga što je, pod kontroverznim okolnostima, 4. februara 1946. godine izvršio samoubistvo.

Eventualna rehabilitacija Milana Nedića bi bila pravna uvertira za postupak restitucije njegove imovine. Porodica Nedić je pre Drugog svetskog rata, između ostalog, posedovala plac na Slaviji na kojem se danas nalazi zgrada Narodne banke Srbije, kao i polovinu Zemunskog parka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.