U trendu

U Fondu za sever Kosova 7,5 miliona evra

Premijer Kosova Isa Mustafa rekao je danas da u Fondu za sever Kosova trenutno ima oko 7,5 miliona evra i će se tim sredstvima finansirati infrastrukturni i drugi razvojni projekti.

„Danas smo imali razgovar sa Ministrom finansija. Razgovarano je i o pitanju ovog fonda kako bi se on brže iskoristio da ne dođemo u situaciju da se novac prikuplja, a da se nakon toga taj novac ne koristi“, rekao je Mustafa na konferenciji za novinare u Vladi Kosova.
Istakao je da Fondom upravljaju Kancelarija EU na Kosovu zajedno sa ministarstvom finasija u Vladi Kosova i predstavnikom srpske zajednice, kao i da grupa kojom predsedava EU treba da odobri projekte i obezbedi sredstva iz fonda.

Odgovarajući na pitanje agencije Beta da li država Srbija preko budžeta Kosova ulaže sredstva za potrebe srpskih enklava na Kosovu, Mustafa je odgovorio da do sada nije bilo nikakvih direktnih finasiranja iz Srbije za opštine.

„Mi ovde nemamo enklave nego imamo opštine sa srpskom većinom. Nismo imali i još nemamo projekat u kojem je postojala inostrana inicijativa ulaganja iz Srbije. Ali ako budu došla takva ulaganja mi ćemo ih obraditi onako kako obrađujemo sva druga strana ulaganja na Kosovu“, odgovorio je premijer Kosova.

Mustafa je poručio da je najvažniji cilj Vlade Kosova povećanje domaće proizvodnje, dovođenje više stranih ulagača, otvaranje novih radnih mesta i povećanje stope privrednog razvoja.

Prema njegovim rečima, strana ulaganja na Kosovu su dostigla skoro 158 miliona evra u proteklih pet meseci, a za celu prošlu godinu ta ulaganja su bila 151 milion evra.

On je rekao da je na Kosovu sve veći broj preduzeća sa stranim vlasnicima kojih je u proteklih pet meseci registrovano 211.

Po njegovoj oceni, Brezovica je najveći projekat.

„Značajano je potisivanje koncesije o Brezovici sa Konzorcijumom iz Francuske. Tim ugovorom je predviđeno ulaganje od 410 miliona evra i otvaranje 3.000 radnih mesta. Odnosno, imaćemo 163 miliona direktnih ulaganja za prve tri godine, a postepeno će se povećavati i broj radnih mesta“, rekao je Mustafa.

On je kazao da će usvajanjem zakona o stranim investicijama biti omogućeni direktni sporazumi sa stranim ulagačima i najavio ulaganje firmi iz Nemačke u elektroprivredu Kosova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.