U trendu

U Hrvatskoj se vodi ogoljena antisrpska politika

Premijer Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas najvišim predstavnicima Evropske unije pismo u kojem je naveo da se u Hrvatskoj vodi „ogoljena antisrpska politika“ i kao primere naveo podizanje spomenika osudjenom hrvatskom teroristi i ukidanje presuda zločincima iz Drugog svetskog rata i ratova ’90-ih godina.

Kako je Vučić naveo na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, pismo je uputio predsedniku Evropske komisije Žan-Klodu Junkeru, visokoj predstavnici za spoljnu politiku Federiki Mogerini, komesaru za proširenje Johanesu Hanu i predsedniku Evropskog parlamenta Martinu Šulcu i u tom pismu ukazao na situaciju u regionu i na neophodnost očuvanja mira i političke stabilnosti.

Vučić je dodao da je time hteo da ostane zabeleženo da „mala Srbija neće da se saglasi sa narastajućim nacizmom i podržavanjem terorizma“ i da se u Srbiji gaji antifašistička tradicija.

On je naveo da je o tom pismu upoznao i ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića, ministarku bez portfelja Jadranku Joksimović i ministra pravde Nikolu Selakovića.

„Pokazali smo da nismo ni na koji način doprineli tim stavovima. Nikada nijednim gestom, nijednim stavom… Poistovećivanje (osudjenog ubice jugoslovenskog ambasadora) Mira Barešića i Gavrila Principa da nije smešno bilo bi tragično… Kao da živimo na drugoj planeti“, rekao je Vučić i dodao da se Princip borio za slobodu protiv okupatorske Austro-ugarske vlasti dok su Hrvati dobrovoljno ušli u zajedičku Jugoslaviju da bi bili na strani pobednika.

On je kritikovao i činjenicu da su otkrivanju spomenika Barešiću prisustvovala i dvojica hrvatskih ministara, ali da je to „njihovo ogledalo“, kao i činjenicu da je ukinuta presuda Branimiru Glavašu, osumnjičenom za teške zločine nad Srbima u Osijeku ’90-ih godina.

Vučić je izjavio i da će sednica Skupštine Srbije na kojoj će biti izabrana nova vlada biti održana u roku od deset dana.

Vučić je, upitan o zahtevu lidera Pokreta „Dosta je bilo“ Saše Radulovića da sednicu na kojoj će biti izabrana Vlada Srbije zakaže sedam dana ranije, odgovorio da će novi ministri biti birani u skupštini u roku od 10 dana.

On je takodje upitao „kako (Radulović) to nije tražio“ kada su njega (Radulovića) „birali u vladu“.

„Odmah mu zakazujem, svima njima… U roku od deset dana imaće sednicu Skupštine Srbije na kojoj će se birati ministri“, rekao je Vučić.

Premijer je izjavio i da je Srbija u prvih sedam meseci 2016. godine ostvarila suficit od 22 milijarde dinara, odnosno oko 170 miliona evra i da je stanje javnog duga je mnogo bolje, zbog čega nema potrebe za povećanim zaduživanjem.

Vučić je rekao da je planirani deficit sa Medjunarodnim monetarnim fondom (MMF) bio oko 73 milijarde dinara, a da je rezultat bolji za oko 800 miliona evra, odnosno da su veći i prihodi i da su smanjeni rashodi.

Vučić je rekao da su poreski prihodi u proseku veći za 18,7 milijardi dinara i da su u pitanju uglavnom akcize i carinski a ne jednokratni prihodi, što se tek očekuje.

„Očekujem povećanje suficita i u avgustu i da na kraju tog meseca suficit bude 25 milijardi dinara. Onda da vidimo kako ćemo poslednju trećinu godine da prodjemo, ali će rezultat biti bolji i od onoga kako smo planirali sa MMF i u Skupštini Srbije“, rekao je Vučić.

On je dodao da bi rast bruto domaćeg proizvoda bio veći i od tri odsto da nema problema u energetskom sektoru.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar