U trendu

U nedelju se obeležava 160 godina rodjenja Nikole Tesle

Nizom aktivnosti u nedelju, 10. jula biće obeleženo 160 godina rodjenja naučnika Nikole Tesle, a biće otkriven i spomenik tom naučniku u Karadjordjevom parku u Beogradu, najavljeno je danas.

Kako je saopštilo Predsedništvo Srbije, spomenik Nikoli Tesli na platou izmedju Hrama Svetog Save i Narodne biblioteke Srbije otkriće predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Osim spomenika, na Kalemegdanu će biti predstavljena replika Teslinog transformatora snage 12 miliona volti, čije varnice dosežu do devet metara. Replika koristi najsavremeniju tehnologiju i može raditi u više režima, „a jednim od njih postiže se i standardni režim karakterističan za Tesline transformatore, kakav je bio i njegov transformator iz Kolorado Springsa“.

Na Kalemegdanu će biti održana i edukativno-zabavna igra „Tesla soba“ koju organizuje Elektroprivreda Srbije (EPS), a u Muzeju Nikole Tesle otvorena je izložba „Doživi Teslu“ sa postavkom u virtuelnoj stvarnosti.

U toku dana, u sportsko-rekreativnom centru „Pionirski grad“ na Košutnjaku biće organizovana manifestacija „Tesla dan“.

Takodje, u Srbiji se na Teslin rodjendan obeležava i Dan nauke u okviru kog su organizovane različite radionice, izložbe, ulični eksperimenti i druge manifestacije, kojima se populariše nauka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar