U trendu

U pregovaračko Poglavlje 35 unet izveštaj Edite Tahiri

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić izjavio je danas da u Poglavlju 35 o Kosovu i Metohiji stoje jako nepovoljne stvari po Srbiju, koje su unete na insistiranje prištinskih institucija i da Srbija o tome nema pravo da ćuti.

„Nećemo da ćutimo, hoćemo da se borimo, a oni koji neće da se bore za očuvanje Srbije ma gde sedeli u agencijama, sportskim savezima i bilo kojim drugim institucijama neka podnesu ostavku“, rekao je Djurić na sednici Odbora za Kosovo i Metohiju u Skupštini Srbije.

On je naveo da se u pregovarački okvir tog poglavlja unosi ono što kosovska ministarka Edita Tahiri piše u šestomesečnom izveštaju o dijalogu Beograda i Prištine, što je neprihvatljivo i sramotno.

„Edita Tahiri javno se hvali da je ono što ona napiše o sprovodjenju Briselskog sporazuma direktno prepisano u poglavlje 35. To je za mene izuzetno zabrinjavajuće posebno što Poglavlje 35 ne bi smelo da se koristi kao zamena za briselski dijalog već instrument za praćenje primene Briselskog sporazuma“, rekao je Djurić.

On je kazao da se nad dijalogom Beograda i Prištine „nadvija crni oblak“, da Srbija jeste spremna da mirno i dijalogom rešava probleme, ali da je sve jasnije poslednjih nedelja da taj dijalog Priština i medjunarodna zajedinca koriste da nametnu svoj stav o Kosovu i jednostrano proglašenu nezavisnost.

„To neće proći, nećete nikada moći da naterate vladu, parlament i gradjane da priznaju nezavisnost Kosova i Metohije“, istakao je Djurić.

On je naveo i da je separatizam na Kosovu ušao u „novu opasnu fazu koja znači otimanje pljačku i oduzimanje imovine i to uz pomoć slaganja zakonodavnog mozaika“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar