U trendu

U Prihvatnom centru u Preševu nema novih izbeglica

U Prihvatni centar za izbeglice sa Bliskog istoka u Preševu od jutros nisu stigle nove izbeglice, a trenutno u tom kampu boravi nekoliko porodica sa decom, jer je bilo problema sa prevozom, izjavio je sekretar Crvenog krsta u Preševu Ahmet Haljimi.

Haljimi je za agenciju Beta izjavio da od jutros na punktu Crvenog krsta u Prihvatnom centru za izbeglice sa Bliskog istoka u Preševu nije podeljen nijedan besplatni obrok.

„U poslednja 24 časa kod našeg punkta u Prihvatnom centru podeljeno je 375 besplatnih obroka, ali od jutros nije bilo nikoga. Ne znamo gde je zastoj. U Prihvatnom centru nema novih izbeglica, osim nekoliko porodica sa decom“, kazao je Haljimi.

Haljimi je rekao da je najavljeno da će do večeras u Prihvatni centar stići odredjen broj novih izbeglica iz Makedonije.

Prema objašnjenju makedonskog MUP-a, od juče se na granicama sa Grčkom i sa Srbijom primenjuje novi i komplikovaniji režim registracije izbeglica, koji uz uzimanje biometrijskih podataka podrazumeva i proveru da li izbeglice govore jezik zemlje iz koje navode da dolaze.

U petak je stupio na snagu sporazum koji su prethodnog dana u Zagrebu postigli šefovi policija zemalja na takozvanoj balkanskoj izbegličkoj ruti.

Od sada će biti propušteno onoliko izbeglica sa Bliskog istoka koliko iznose kvote zemalja EU koje izbeglice navedu kao krajnju destinaciju za traženje azila.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar