U trendu

U prokupački vodovod greškom ispušteno 1.500 litara tečnog hlora

U akumulaciji Bresnica odakle se pijaćom vodom snabdevaju Prokupčani „najverovatnije mehaničkom greškom“, ispušteno je 1.500 litara tečnog hlora, što je višestruko više od dozvoljnog, ali zdravlje gradjana nije ugroženo, saznaje Beta danas u gradskom Vodovodu.

Havarija, kada je u besnički rezervoar vode za piće ispušteno 2,5 miligrama hlora po litru, a dozvoljeno je samo 0,6 miligrama, dogodila se u noći izmedju 1. i 2. januara.

„Sreća u nesreći je što se to desilo tokom noći i na vreme je sprečeno da voda dodje do gradjana“, navode u Javnom komunalnom preduzeću „Hameum“ u čijem sastavu radi Vodovod i dodaju da ovim nikako nije ugrožena bezbednost Prokupčana.

U Vodovodu je rečeno da je odmah isključen vodosistem Bresnica, a uključen rezervni sistem, crpna stanica Bumburek kraj reke Toplice i uveravaju gradjane da u vodi koju su koristili za piće nije bilo veće koncentracije hlora od dozvoljene, odnosno od 0,5 miligrama po litru.

Kako je izjavio direktor „Hameuma“, Aleksandar Simonović, pokrenut je disciplinski postupak protiv dežurnih radnika Vodovoda u noći izmedju 1. i 2. januara, mada je , kako tvrdi, najverovatnije reč o mehaničkoj, a ne ljudskoj greški.

Lokalni DS je zbog nestručnog rada i kako kažu „ozbiljnog ugrožavanja bezbednosti i zdravlja ljudi“ zatražio ostavku direktora „Hameuma“ i podneo krivičnu prijavu opštinskom sudu u Prokuplju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.