U trendu

U prvom krugu glasanja nije izabran predsednik Kosova

Poslanici Skupštine Kosova u prvom krugu glasanja nisu izabrali predsednika Kosova, pošto ni Hašim Tači niti njegov protivkandidat Rafet Rama nisu dobili potrebnih 80 glasova.

Za izbor Hašima Tačija za predsednika Kosova glasalo je 50 poslanika, za Rafeta Ramu izjasnila su se četiri poslanika, dok je 27 glasova bilo nevažeće.

Poslanici se o kandidatima za predsednika izjašnjavaju tajnim glasanjem.

Za izbor predsednika Kosova prema Ustavu i Poslovniku o radu Skupštine u prva dva kruga je potrebno da kandidat dobije najmanje 80 glasova poslanika, što je dvotrećinska većina ukupnog broja poslanika.

U trećem krugu predsednik je izabran ako za njega glasa 61 poslanik, što je prosta većina od 120 poslanika koliko ima Skupština Kosova.

Ukoliko ni u trećem krugu predsednik ne bude izabran onda se raspisuju vanredni parlamentarni izbori.

Da bi Skupština mogla da glasa potrebno je da u sva tri kruga glasanja na sednici budu najmnje 80 poslanika.

Trenutno su u sali Skupštine Kosova 82 poslanika. Salu je napustio i poslanik Samoopredeljenja Iljir Deda, koji je bio jedini poslanik opozicije koji je još bio u sali.Ispred skupštine Kosova zbog sukoba sa demonstrantima policija je upotrebila vodene topove.

Ranije danas, poslanik pokreta Samoopredeljenje Ismail Kurteši aktivirao je suzavac u nastavku ranije prekinute sednice parlamenta dok je predsednik Skupštine Kadri Veselji obaveštavao poslanike o isključenju šestoro poslanika opozicije.

Predsedništvo Skupštine Kosova odlučilo je na sednici održanoj nakon prvog aktiviranja suzavca u skupštinskoj sali, da zbog ometanja rada sa sednice isključi poslanike Samoopredeljenja Ismalja Kurtešija i Fatona Topalija i poslanike Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Teutu Hadjiu, Time Kadrijaj, Palju Ljekaja i Balji Muharemija.

Dok je Veselji tražio od tih poslanika da se dobrovoljno udalje iz sale i dok su poslanici opozicije zbog toga negodovali lupanjem u stolove, Kurteši je ponovo aktivirao suzavac.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.