U trendu

U raspravi žustro o ombudsmanu

Skupština Srbije završila je večeras rad, a kraj sinoćne rasprave obeležila je žustra polemika o amandmanu poslanika SNS Vladimira Đukanovića koji je tražio da se samnji plata Zaštitnika građana.

 

Poslanici će danas nastaviti raspravu o amandma

nima na Predlog budžeta za 2016. godinu, a od skoro 300 podnetih do sada je razmotreno 66 amandmana.

U raspravu o amandmanu Đukanovića uključila se i predsednica parlamenta Maja Gojković koja se obratila iz poslaničke klupe, poručujući da je taj amandman lični stav poslanika Đukanovića, te da poslanička grupa SNS drugačije razmišlja i neće podržati ovaj amandman.

„Tako je bilo i u prošlom mandatu, za razliku od SNS, Đukanović je glasao protiv izveštaja Zaštitnika građana“, rekla je Gojković.

Ona kaže da ne može da podrži amandman Đukanovića, ali da razume njegovu nameru i dilemu da li bi ombudsman i za manju platu mogao isto tako da obavlja svoju funkciju.

„Suština amandmana nije ono sto smo čuli od onih koji smatraju da ga treba odbiti. Plata ombudsmana je 400.000 dinara i on može da na pravi način štiti građane i za primereniji iznos, za 216.000 to je suština njegovog amandmana, a ne da li nam treba Zaštitnik građana, treba nam“, rekla je Gojković.

U polemiku se uključio i ministar za rad Aleksandar Vulin koji poziva da se ne izjednačava institucija Zaštitnika građana sa Sašom Jankovićem.

„Zaštitinik građana je važna institucija, a Janković je predsednički kandidat čiji politički rad pratimo. Pokušaću da ubedim poslanike Pokreta socijalista da ne podrže ovaj amandman“, kaže Vulin, lider Pokreta socijalista navodeći da je Janković legitiman kandidat DOS-a.

Podnosilac amandmana Vladimir Đukanović naveo je da Zaštitnik građana ne radi ništa, osim što zloupotrebljava funkciju i namerava da se kandiduje za predsednika Srbije, te da je sve vreme zloupotrebljavao novac koji je imao za političku promociju.

DS, SDS i SRS pozivaju vladajuću većinu da skupi hrabrost i na dnevni red stavi izveštaj ombudsmana, te da se povede rasprava o njegovom radu.

Šef poslaničke grupe SDS Marko Đurišić kaže da očigledno namera predlagača nije bila da se usvoji amandman nego da se ovde raspravlja o liku Saše Jankivića te da se u toj kampanji protiv njega ne biraju reči.

„Da li ćemo na glasanju kad dođemo do ovog amandmana čuti famozno zvonce, jer ova skupština tako odlučije. Zato je vreme za izbore i da ode ova vladajuća većina“, smatra Đurišić.

Poslanica SRS Vjerica Radeta kaže da je Janković „prozapadni Sorošev političar“, te da ne može biti Zaštitnik građana, dok njen stranački kolega Nemanja Šarović smatra da je reč o „zakasnelom obračunu vladajuće kalicije sa Sašom Jankovićem“, podsetivši da su vladajuće stranke glasale za njegov izbor.

Poslanica DS Maja Videnović rekla je da je amandman Đukanovića najozbiljnija politička zloupotreba i poruka da je od problema građana važnija politička zloupotreba.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar