U trendu

U Tribunalu da nauče da poštuju Srbiju

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija nikome neće dozvoliti da je ponižava, pa ni sudijama Haškog tribunala, kao i da svi u Tribunalu treba da nauče da poštuju Srbiju.

„Čekamo odgovore i poštujemo pravila koja smo potpisali, ali nikome nećemo dozvoliti da nas ponižava, pa ni sudijama Haškog tribunala“, rekao je Vučić novinarima u Sremskoj Mitrovici komentarišući ponašanje pretresnog veća Haškog tribunala prema predstavniku Srbije na ročištu povodom zahteva za hapšenje troje članova Srpske radikalne stranke (SRS).

On je rekao da je prvo i najvažnije da Srbija dobije odgovor od predsednika Haškog suda zašto Zdravko Tolimir, osudjen na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici, nije pušten na privremenu slobodu iako je Vlada Srbije pre više od četiri meseca uputila dopis i zahtevala njegovo puštanje na privremenu slobodu zato što je bio teško bolestan.

„Ako smo mi to znali, oni su to morali da znaju neuporedivo bolje. Mi danas ne govorimo o tehničkim, birokratskim zahtevima, već o tome da čovek danas više nije medju živima. Neko je za to odgovoran i moraju da nam pruže odgovore na ta pitanja“, rekao je Vučić.

Haški tribunal juče je ponovo pozvao vlasti Srbije da bez odlaganja uhapse i u Hag izruče troje članova SRS-a, Petra Jojića, Vjericu Radetu i Jova Ostojića, optužene zbog uticanja na svedoke i ometanja pravde u postupku protiv lidera SRS Vojislava Šešelja. Sud je odbio da sasluša koordinatora pravnog tima Srbije u Hagu Sašu Obradovića i konstatovao da Srbija „ništa nije uradila da ih uhapsi“.

Vučić je kazao da te osobe nisu optužene za ratne zločine i da se tu radi o delima za koje je propisana kazna od šest meseci do tri godine.

„Moj odgovor je kao predsednika Vlade Srbije – Vi gospodine Ori i svi u Haškom tribunalu naučite da poštujete Srbiju, a onda ćemo u skladu sa zakonom i obavezama koje Srbija ima da nastavimo razgovore“, rekao je Vučić.

Komentarišući ponašanje zvaničnika Haškog tribunala prema predstavniku Srbije na raspravi o zahtevu za hapšenje troje radikala, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je danas da je to prvi put da se oni na taj način ponašaju prema bilo kojoj stranci u postupku.

„Ja se dugo bavim problemom Haškog tribunala i ovo je prvi put da se predstavnici suda tako ponašaju. Bilo je perioda kada saradnja nije bila na najvišem nivou, i kada su postojala razlišta gledišta, ali ovakav odnos nikada nije zabeležen“, izjavio je Ljajić novinarima.

Ljajić je dodao da je Srbija u potpunosti posvećena ispunjavanju medjunarodnih obaveza i da očekuje minimum poštovanja s druge starane, pa čak i kada se različito gleda na pojedina pitanja.

„Mi činimo sve da naše obaveze prema Tribunalu ispunimo, ni u jednom trenutku ne ugrožavajući ukupno društveno političku stabilnost zemlje. Time smo se rukovodili svih ovih godina“, istakao je Ljajić.

On je komentarišući zahtev za povratak lidera Srpske radikalne stanke Vojislava Šešelja u Hag i hapšenje troje radikala, podsetio da je Šešelj pušten zbog lošeg zdravlja, a da Hag nije zatražio nijednu garanciju od Srbije.

Ljajić je rekao i da Srbija nije učinila ništa pogrešno, već da je grešku napravio Tribunal, od toga da Šešelja drži 12 godina bez presude, pa da ga pusti, a posle zahteva da se vrati u pritvor.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.