U trendu

Učenici 4. razreda natprosečni u matematici i prirodnim naukama

Učenici četvrtog razreda osnovnih škola u Srbiji postigli su natprosečne rezultate po poznavanju matematike i prirodnih nauka, a njihova postignuća bolja su nego pre četiri godine, pokazali su danas predstavljeni rezultati medjunarodnog testiranja TIMSS u 57 zemalja sveta.

Testiranjem je 2015. godine bilo obuhvaćeno 580.000 učenika, medju njima 312.000 djaka četvrog razreda. Od ukupno 57 zemalja učesnica, 49 zemalja testiralo je i učenike četvrtog razreda.

Djaci iz Srbije su na rang listi po poznavanju matematike došli na 27. mesto, a po poznavanju prirodnih nauka na 24. poziciju.

Na rang listama prednjače zemlje Azije, te je Singapur prvoplasirani i u matematici i znanju o biologiji, fizici i geografiji.

Djaci iz Srbije su se plasirali bolje od učenika iz pojedinih razvijenih evropskih zemalja i suseda Srbije.

Prosečan broj bodova na testiranju TIMSS je 500, a djaci iz Srbije su postigli 518 poena iz matematike i 525 poena iz prirodnih nauka. Pokazatelji su bolji nego u prethodnom testiranju 2011. godine kada je u obe oblasti postignuto po 516 bodova.

U matematici za Singapurom, koji ima 618 poena, slede Hong Kong, Južna Koreja, Tajvan i Japan. U vrhu tabele su i Severna Irska, Rusija i Norveška.

Bolji od djaka iz Srbije bili su i učenici iz SAD, Litvanije, Danske, Češke, Bugarske, Nemačke i Slovenije.

Slabije rezultate od od djaka iz Srbije su postigli njihovi vršnajci iz Kanade, Australije, Italije, Španije i Hrvatske.

Na samom dnu lestvice po poznavanju matematike su Saudijska Arabija, Maroko, Južnoafrička Republika i poslednjeplasirani Kuvajt sa 353 poena.

Po poznavanju prirodnih nauka, poredak je sličan: prvoplasirani Singapur ima 590 poena, a prate ga Južna Koreja, Japan, Rusija i Hong Kong.

Djaci iz Srbije su lošiji od drugih učenika četvrtih razreda iz Bugarske, Hrvatske, Češke, Irske, Danske i Kanade, a bolji od djaka iz Belgije, Italije, Španije, Portugalije, Australije i Slovačke.

U prirodnim nauka ispod proseka su Francuska i Turska, a na poslednjem mestu je ponovo Kuvajt sa 337 poena.

Predstavljajući danas u Beogradu rezultat tog testiranja, predstavnici Ministarstva prosvete Srbije i Instituta za pedagoška istraživanja ukazali su na to da se nastavni program nije menjao izmedju dva testiranja TIMSS, te bolje rezultate treba pripisati načinu radu učitelja.

„Učitelji su nam u redu, a sa nastavnicima predmetne nastave od petog do osmog razreda treba dodatno raditi“, navela je Ivana Jakšić iz Instituta za pedagoška istraživanja, govoreći o slabijim rezultatima učenika starijih razreda.

U TIMSS testiranju je učestvovalo ukupno 4.036 djaka četvrtih razreda u Srbiji.

TIMSS (Trendovi u medjunarodnom proučavanju matematike i nauke – Trends in International Mathematics and Science Study) je sistem za ocenjivanje znanja djaka širom sveta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.