U trendu

Ugljanin traži lustraciju u vojsci

Poslanici Skupštine Srbije danas biraju Zorana Djordjevića za novog ministra odbrane, a premijer Aleksandar Vučić rekao u Skupštini da je da je zbog kompleksnih dužnosti koje obavlja ministarstvo odbrane važno izabrati novog ministra, bez obzira što će u narednih nekoliko dana Vlada Srbije biti tehnička.

Vučić je u Skupštini Srbije, obrazlažući predlog da Zoran Djordjević postane novi ministar odbrane, rekao da to ministarstvo ima specifičan položaj u odnosu na druga ministarstva i kompleksne dužnosti, te da je važno da do maja, odnosno do neke nove vlade, to ministarstvo funkcioniše.

Vučić je pozvao poslanike da podrže njegov predlog navodeći da tehnička vlada obavlja tekuće poslove, ali da može i da donosi propise ako to zahtevaju interesi odbrane.

„Vi znate da se mi nalazimo u ne lakoj situaciji i zbog migrantske krize, ne kažem da će nam bilo šta biti potrebno, ali nikada ne znate da li na bilo koji način potrebno uključivanje Vojske Srbije i Ministarstva odbrane u taj težak i odgovoran posao“, rekao je Vučić.

Vučić je još rekao da je siguran da nijedan državni organ ne pravi razliku medju gradjanima zbog njihove nacionalne pripadnosti i pozvao lidera SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina da ne vraća Srbiju u prošlost.

Ugljanin je u raspravi u Skupštini Srbije o izboru Zorana Djordjevića za ministra odbrane pozvao budućeg ministra da sprovede lustraciju u Vojsci Srbije protiv odgovornih za otmicu Bošnjaka u Sjeverinu i granatiranje Bošnjaka u Priboju.

Navodeći da je Srbija odlukom Medjunarodnog suda pravde proglašena krivom jer nije sprečila genocid u Srebrenici i nije uhapsila počinioce tog zločina, Ugljanin je kazao da će Bošnjaci mnogo slobodnije da žive i da osećaju sigurnost u Srbiji ako se izvrši lustracija i kazne odgovorni.

On je ocenio i da je to sve veliki teret za gradjane i izrazio očekivanje da će Djordjević, ukoliko bude izabran za ministra odbrane, imati snage i sposobnosti da rasvetli zločine.

„Podržavamo izbor Djordjevića jer je u vreme devedesetih bio mlad čovek i nije imao vremena da bude komandno odgovoran za mnoge stvari u našoj vojsci i očekujem da će imati snage i volje da pokrene postupak lustracije“, dodao je Ugljanin.

Odgovarajući na Ugljaninove primedbe, Vučić je rekao da Srbija nije proglašena krivom presudom Medjunarodnog suda pravde u Hagu, ali da je tačno da je sve što se dešavalo u Srebrenici „tema najoštrije osude svakog normalnog i racionalnog čoveka“.

„Znate koliko usijanih glava ima i u Srbiji i u BiH, ali upravo zato treba da govorite vi, i zato sam vam jednim delom zahvalan, s poštovanjem o vojsci i policiji, jer sam siguran da oni danas bez ikakve razlike štite sve gradjane Srbije i rekao bih ta da vrsta normalnosti donosi nama stabilnost“, rekao je Vučić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar