U trendu

Ugovor o Beogradu na vodi štetan

Ugovor za projekat Beograd na vodi omogućio je da se najvrednije zemljište u Beogradu pokloni investitoru bez ijednog dinara naknade, izjavio je danas predsednik beogradskog odbora Demokratske stranke (DS) Balša Božović.

On je na zajedničkoj konferenciji beogradskih odbora DS i Nove stranke rekao da je analiza ugovora o zajedničkom ulaganju Vlade Srbije i arapskog investitora pokazala da se radi o „prevari veka“.

„Ugovor pokazuje da se Beograd na vodi ne gradi i da je taj naziv samo paravan za pljačku Beograda i Srbije. Ideja je da uzak krug ljudi blizak vlasti sebi izgradi šoping mol, hotel i kafanu“, rekao je Božović.

On je pozvao građane da se u nedelju u 16.00 sati, na dan kada je zakazano postavljanja kamena temeljca za prvu zgradu projekta Beograd na vodi, pridruže građanskom protestu u Hercegovačkoj ulici, da bi sprečili pljačku. 

Božović je rekao i da je pravni tim DS analizom ugovora zaključio da se umesto obećanih 3,5 milijardi evra investicije predviđa ulaganje od 150 miliona evra, ali uz nove kredite koje Srbija mora da uzme u vrednosti od minimum 130 miliona evra, što znači da se celokupna ušteda od smanjenih penzija bacila za račun arapskog investitora.

„Iz ugovora se jasno vidi da su mnoge stvari ostale tajna i da se krije ko je zapravo strateški partner Belgrejd voterfrong kapital investment (Belgrade Waterfront Capital Investment) koji je u Abu Dabiju registrovan 12. marta 2015. godine sa ulogom od nula dirhama i rokom postojanja od jedne godine“, rekao je Božović.

Poslanik Nove stranke u Skupštini Srbije Vladimir Pavićević rekao je da će Nova stranka podržati i aktivno učestvovati u svim aktivnostima DS protiv projekta Beograd na vodi i najavio da će sutra poslanici opozicije u Skupštini Srbije postavljati poslanička pitanja Vladi Srbije.

Projekat Beograd na vodi predviđa izgradnju dva miliona kvadratnih metara stambenog i poslovnog prostora na 98 hektara zemljišta uz desnu obalu Save u centru grada.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.