U trendu

Uhapšena poslanica AZBK Donika Kadaj Bujupi

Šefica poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova (AZBK) Donika Kadaj Bujupi uhapšena je jutros, potvrdio je za prištinske medije njen asistent Ardjend Zejnaj, dok mediji javljaju da policija još nije uspela da uhapsi poslanike Samoopredeljenja Aljbina Kurtija, Aljbuljenu Hadjiju i Fatona Topalija.

Kadaj Bujupi bi tokom dana trebalo da se pojavi pred sudijom u Osnovnom sudu u Prištini koji je juče izdao nalog za hapšenje četrovoro poslanika Skupštine Kosova.

Televizija KTV prenela je informaciju da Kurti i Hadjiju nisu pronađeni u svojim stanovima prilikom obavljenog pretresa.

U stanu Kurtija u tom trenutku nije bilo nikoga, javlja KTV.Četvoro poslanika je u nekoliko navrata, u cilju sprečanja odrÅŸavanja sednica SkupÅ¡tine Kosova, koristilo suzavac, koji je, prema Krivičnom zakoniku, oruÅŸje opasno za ÅŸivot ljudi.

Sud je u nekoliko puta pozivao te poslanike da daju izjave pred nadleşnim tuşilaštvom, što su oni odbijali. Policija je jednom privela Kurtija, koji je posle dva sata i nakon nasilnih protesta njegovih pristalica, pušten.

Kosovska opozicija od početka oktobra sprečava rad parlamenta, traÅŸeći da se poniÅ¡te dva sporazuma – briselski s Beogradom o zajednici/asocijaciji opÅ¡tina sa srpskom većinom i onaj o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom.

Od tada su šest puta bacili suzavac u skupštinsku salu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.