U trendu

Uklonjen Park mira u Kosovskoj Mitrovici

Revitalizacija glavnog mosta preko reke Ibar u Kosovskoj Mitrovici počela je danas u 10 časova uklanjanjem Parka mira, koji je bio postavljen na sredini mosta.

Teške građevinske mašine uklonile su Park mira koji je bio na ovom mostu.

Akciju prati veliki broj novinarskih ekipa, a u blizini mosta je pojačano prisustvo kosovske policije.

Sa južne strane mosta Albanci posmatraju akciju uklanjana Parka mira, a na samom mostu nalazi se i gradonačelnik Južne Mitrovice Agim Bahtiri.

Prilaz mostu sa severne srpske strane je i dalje zatvoren i blokiran metalnom limenom ogradom.

Početak realizacije projekta je rezultat sporazuma Beograda i Prištine.

Kancelarija Evropske unije na Kosovu je jutros objavila početak građevinskih radova na mostu u Mitrovici, uz ocenu da će sa početkom sprovođenja ovog sporazuma, most u Mitrovici postati simbol normalizacije odnosa među zajednicama na Kosovu.

Nakon nedavnog sporazuma između kosovske ministarke za dijalog  Edite Tahiri i direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Marka Đurića danas počinje sprovođenje sporazuma Beograda i Prištine o mostu u Mitrovici, navodi se u saopštenju.

Obnova mosta, investicija čija vrednost premašuje 1,2 miliona evra, koju finansira Evropska unija, u velikoj meri će doprineti olakšanju kontakata ljudima u Severnoj Mitrovici, Južnoj Mitrovici i šire, navodi se u saopštenju.

Očekuje se da most u Mitrovici bude otvoren za pešake i vozila u oba smera, u skladu sa preporukama tehničke ocene i arhitektonskog dizajna o čemu su se obe strane dogovorile u junu 2015. godine.

Zajedno sa gradonačelnicima, radna grupa će redovno nadgledati i revidirati prevladavajuće političke i bezbednosne uslove u opštinama tokom i nakon procesa obnove.

Policija Kosova, Euleks i Kfor u skladu sa svojim odgovarajućim mandatima, obezbediće bezbednu i sigurnu sredinu, zaključuje se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar