U trendu

Ukoliko Velika Britanija izadje iz EU, doći će dekonstrukcije unije

Predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Mihajlo Crnobrnja izjavio je danas da je referendum u Britaniji istorijski trenutak i ocenio da će ukoliko Velika Britanija izadje iz EU, doći do narušavanja konstrukcije EU.

„Moja prognoza je 52 prema 48 u korist ostanka. Štampa u Velikoj Britaniji piše da je vrlo tesno i da ima 10 odsto neodlučnih. Posledica će biti i u jednom i u drugom slučaju, ovo što se dešava sa referendumom je jedan istorijski trenutak koji su Britanci sami izazvali i biće dugoročnih posledica i u jednom i u drugom slučaju“, kazao je Crnobrnja za RTS.

Prema njegovim rečima, ukoliko Velika Britanija izadje iz EU, doći će do narušavanja konstrukcije EU.

„Što je zanimljivo, ulazak u EU je vrlo precizno uredjen, tačno se zna kako se pristupa, ali nema definisanog izlaska. Procedura ne postoji već samo jedan član koji kaže da je EU zajednica iz koje se može izaći“, rekao je Crnobrnja i dodao da će ekonomski šok eventualnog izlaska iz EU bite veliki.

„On je rekao da su Nemci procenili da bi za jednu godinu izgubili oko 48 milijardi evra zbog smanjivanja trgovine jer izlaskom iz EU Britanija gubi sve privilegije koje ima iz sistema zajedničkog tržišta.

On je oceio da iz ove situacije ni EU ni Velika Britanija neće izaći kao pobednici.

„Biće gubitnici na kratak rok i pokazaće se da je EU solidnija i da će pre da se oporavi nego Britanija“, rekao je Crnobrnja.

On je naveo da bi primer Velike Britanije mogli da slede i drugi.

„Gregzit je drugačiji, tu se radi da li će EU da se reši Grčke. Englezi su najmekši u EU, uspeli su da izboksuju mnogo privilegija i nije im dovoljno. Britanci ne izlaze iz EU iz ekonomskih razloga“, kaza je Crnobrnja.

Prema njegovim rečima, eventualni izlazak Velike Britanije iz EU uticao bi i na Srbiju.

„Uticaj na nas bi bio dvostruk. Ako bude padala privreda EU, to će uticati i na nas, osetio bi to naš izvoz, a i produžilo bi se i vreme čekanja u čekaonici. Mi smo predodredjeni za dugo čekanja, a ako dodje do Bregzita biće još duže“, kazao je Crnobrnja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar