U trendu

Ulazak Srbije u EU odraziće se na slobodnu trgovinu

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin upozorio je danas da će ulaskom Srbije u EU bilateralne poslovne veze pretrpeti značajne promene i s tim u vezi pozvao na razgovore o prilagođavanju sporazuma novim uslovima.

„Ne bismo hteli da naše bilateralne poslovne veze stradaju prilikom pristupanja Srbije EU“, rekao je Čepurin na panelu u okviru „16. Srpskog ekonomskog samita“.

Prema njegovim rečima, promene će se odraziti pre svega na režim slobodne trgovine.

„EU čini jedinstven ekonomski prostor, i zemlje članice ne mogu da budu u posebnim ekonomskim odnosima i ujedno zajedno u slobodnim trgovinskim zonama sa trećim zemljama“, kazao je Čepurin.

Nakon pristupanja Srbije EU zona slobodne trgovine Srbija-Rusija ili Srbija-Evroazijska ekonomska unija biće prinuđena da prestane da funkcioniše.

„To će dovesti do kvarenja uspostavljenih trgovinskih tokova Srbije i Rusije, i kao posledica do gubitaka privrendih subjekata dveju zemalja po više trgovinskih pozicija“, ukazao je ruski diplomata.

Ukidanje režima slobodne trgovine i prelazak Srbije ka jedinstvenoj carinskoj uniji EU, prema njegovim rečima, dovešće do poskupljenja ruskog i srpskog izvoza, koji se danas prema Sporazumu o slobodnoj trgovini ostvaruje bez preuzimanja carine, a deo artikala će zameniti proizvodi trećih zemalja.

Srbija će kako je rekao posle pristupanja EU morati da se pridruži jedinstvenom spoljnopolitičkom stavu zemalja Unije sa svim posledicama koje iz toga proističu.

„Koliko će se čuti glas Beograda prilikom formiranja spoljne politike EU mi ćemo videti. Danas tamo diriguju male ali veoma agresivne zemlje čiji je stav daleko od stava Srbije“, rekao je Čepurin.

On je upozorio i da pristupanje EU može imati negativne posledice i po saradnju dve zemlje u oblasti energetike.

Podsetio je da je naporima EU bio sahranjen perspektivni i korisni projekat za Srbiju „Južni tok“.

Istovremeno je rekao da je Moskvi poznat principijelni stav rukovodstva Srbije o očuvanju prijateljskih odnosa sa Rusijom u svim oblastima, uključujući i privredu.

„Već sada očigledno je da je neophodno na stručnom nivou prilaziti adaptaciji pravnog osnova saradnje u novim uslovima. Radni mehanizam može biti kako bilateralni, tako i uz angažovanje evrospkih stručnjaka“, rekao je Čepurin.

On je naglasio da je logično da se ti razgovori, koji treba da imaju za cilj izbegavanje suviše prepreka za obostranu korisnu saradnju u Evropi, vode paralelno sa predprisutpnim pregovorima, možda i preko novih mehanizama rusko-srpske saradnje, koji će, kako se nada, biti stvoreni.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.