U trendu

Unesko bi najviše voleo da se pitanje o prijemu Kosova odloži

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac ocenio je danas da bi medjunarodna organizacija Unesko najviše volela da se pitanje o prijemu Kosova u tu organizaciju odloži.

„Ambasadori Uneska svesni su kontraverznosti odluke o članstvu Kosova u toj organizaciji, jer je to organizacija koja bi, kako se meni čini, sama najviše volela da se to pitanje odloži za neko drugo vreme“, rekao je Tasovac za TV Pink.

On je kazao i da je ishod današnjeg glasanja o mogućem odlaganju glasanja za prijem Kosova neizvestan.

Na Generalnoj konferenciji Uneska u Parizu danas treba da bude razmatran prijem Kosova, a Srbija je tražila odlaganje rasprave kako bi se to pitanje rešavalo kroz dijalog koji Beograd i Priština vode u Briselu.

Ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković rekao je ranije za agenciju Beta da postoje dobre šanse da se rasprava o prijemu Kosova odloži za dve godine.

Tanasković je rekao da ako predlog Srbije dobije prostu većinu, onda neće biti glasanja o prijemu Kosova u Unesku.

U slučaju da predlog za odlaganje rasprave ne dobije potrebnu većinu, glasaće se o prvobitnom predlogu odluke koji je podnela Albanija s grupom država. U tom slučaju, potrebna je dvotrećinska većina da bi predlog bio usvojen, a Kosovo primljeno u Unesko.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar