U trendu

UNHCR kritikuje Madjarsku zbog izbeglica

Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) zaključio je u izveštaju objavljenom u četvrtak da madjarske pravne mere ograničavaju pristup pravu na azil.

U izveštaju UNHCR se navodi da zakoni i prateći propisi, koji su usvojeni u julu i septembru 2015, kao i njihova praktična primena u periodu od jula 2015. do 31. marta 2016. godine, zastrašuju tražioce azila.

UNHCR imedju ostalog kritikuje i podizanje ograde prema Srbiji i Hrvatskoj, kao i tranzitne zone predvidjene za podnošenje zahteva za azil, prenosi portal Vojvodina danas (vajma.info).

Kako se navodi, u tranzitnim zonama „ni procedure za traženje azila, ni uslovi prihvata ne odgovaraju medjunarodnim standardima i standardima EU“, a ističu se i problemi sa „proceduralnim garancijama, sudskom revizijom i slobodom kretanja“.

UNHCR je u izveštaju naveo i da se protivi odluci Madjarske da se ilegalni prelazak granice proglasi za krivično delo koje se kažnjava zatvorskom kaznom od 10 godina ili proterivanjem.

„Zatvorske kazne koje nisu u skladu sa direktivama EU, izriču se u ubrzanim sudskim procesima, čija je pravednost upitna, a ne suspenduju se ni ako lice podnese zahtev za azil“, piše u izveštaju.

UNHCR negoduje i zbog zatvaranja najvećeg prihvatnog centra za izbeglice u Madjarskoj u Debrecinu, i izražava sumnju da li Madjarska ispunjava svoje medjunarodne i evropske obaveze.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.