U trendu

Univerzitet u Beogradu slavi 208 godina rada

Rektor Univerziteta u Beogradu Vladimir Bumbaširević ocenio je danas da je 13. septembar značajan datum ne samo za univerzitet u Beogradu nego i za visoko obrazovanje, pošto je na taj datum 1808. osnovana Velika škola.

„Danas je 208 godina od kada je Dositej Obradović otvorio Veliku školu čime je započelo visoko obrazovanje u Srbiji“, rekao je Bumbaširević na svečanosti u Rektoratu

On je rekao da je Beogradski univerzitet kroz godine prolazio kroz različite obrazovne forme i razvijao se na principima modernog istraživačkog univerziteta.

Bumbaširević je rekao da na BU, koji čini 31 fakultet, studira blizu 100.000 studenata i dodao da BU čini i 11 naučnih instituta i univerzitetska bilblioteka.

Univerzitet je, kako je naveo, ove godine popravio svoj plasman na Šangajskoj listi na kojoj je sada rangiran izmedju 201. i 300. mesta. Dodao je da svega 43 države imaju svoje univerzitete rangirane medju 500 najboljih, i da je po tome Srbija na 32 mestu.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević čestitao je Dan univerziteta i izrazio zadovoljstvo što je BU u ekspanziji i što je njegov kvalitet prepoznat i van granica Srbije.

Šarčević je naveo da će se sve svoje znanje i mogučnosti usmeriti da nauka i obrazovanje obezbede bolju poziciju u društvu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar