U trendu

UNS: Profesionalizam i u optužbama

Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvalo je danas novinare i medije na profesionalnost i pristojnost u iznošenju podataka i izveštavanju o događajima u vezi sa privatizacijom „Politike“, kao i o međusobnim optužbama „Informera“, „Pinka“ i „Kurira“.

U saopštenju UNS je naveo da smatra posebno značajnim da državni organi „hitno i u potpunosti istraže sve optužbe koje je vlasnik ‘Farmakoma’ Miroslav Bogićević izneo na TV Pink, o ‘iznudama i reketiranju’ od strane vlasnika ‘Kurira’ Aleksandra Rodića i preprodaji ‘Politike’ i o rezultatima obavesti javnost“.

UNS je podsetio da su prošli rokovi u kojima je vlast obećala da će završiti istragu 24 sporne privatizacije po zahtevu Evropske komisije, a među kojima je i privatizacija kompanije „Večernje novosti“.

„Svi medijski sukobi u čijoj je pozadini korupcija, kriminal i netransparentno uređivanje i vođenje medija moraju biti rešavani tako da za negativne posledice nezakonitih radnji treba da trpe posledice njihovi vinovnici, a ne novinari i medijski radnici“, piše u saopštenju.

Bogićević je juče rekao da je Aleksandru Rodiću i njegovom saradniku Dušanu Bjelopetroviću dao milion evra da bi kupio udeo VAC-a u vlasništvu „Politike“, kao i da su ga na to da kupi „Politiku“ nagovorili bivši predsednik Srbije Boris Tadić, njegov šef kabineta Miodrag Rakić i funkcioner Demokratske stranke Dušan Petrović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.