U trendu

Urološka klinika na 105. rodjendan dobila novo ruho

Sve bolnice u Srbiji bi do sredine 2016. godine trebalo da budu obnovljene, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar povodom završetka radova na rekonstrukciji Urološke klinike, koja je tim činom, kako je naveo, postala klinika ponosa i ponos Beograda.

„Sve bolnice u Srbiji će morati da budu obnovljene, da budu pristojne, da nikome ne preti opasnost da će mu pasti plafon na glavu, da pacijenti mogu najnormalnije da odu do toaleta“, rekao je ministar na svečanosti povodom završetka rekonstrukcije Urološke klinike koja se poklopila sa 105. rodjendanom te zdravstvene ustanove.

Ministar je pozvao menadžere bolnica da se prema zdravstvenoj ustanovi u kojoj rade ophode kao prema rodjenoj kući.

„Do sredine godine sve bolnice će biti popravljene, okrečene, imaće adekvatan pod i sanitarni čvor, za to smo našli novac, samo da ubrzamo proceduru, da ne gubimo vreme na birokratiju“, rekao je ministar zdravlja.

Na zgradi, izgradjenoj 1910. godine, u koju se klinika uselila posle Drugog svetskog rata, od kada u nju nije ulagano, zamenjeni su prozori, krov, uradjena izolacija, a obnovljena je i oronula fasada.

Lončar je dodao da je bila sramota kako je do sada izgledala Urološka klinika – jedna od retkih na kojoj se pacijenti ne šalju na operacije u inostranstvo, već se na njoj rade složene operacije, a već decenijama i transplantacija bubrega.

Prema njegovim rečima, danas je to najlepša zgrada u ulici, njena rekonstrukcija je bila prioritet za Ministarstvo zdravlja, koje je je u tu svrhu izdvojilo 20 miliona dinara.

Prema njegovim rečima, na klinici je uradjena izolacija, toplije je, prozori mogu da se otvaraju.

„Nekada ste morali da donosite dodatna grejna tela da bi ljudi ovde mogli da opstanu i prespavaju, a danas je to klinika ponosa Beograda“, dodao je Lončar.

Direktor Urološke klinike Zoran Džamić rekao je da bolnica ima 151 ležaj, da se u njoj dnevno obavi do 20 operacija, i jedna je od retkih na kojoj nema lista čekanja.

Lončar je rekao i da će odluka o tome da li će Srbija ući u proceduru legalizacije kanabisa u medicinske svrhe biti poznat za par nedelja, kada radna grupa, osnovana pre godinu dana, donese zaključak.

„Radna grupa koja je osnovana pre godinu dana, radila je na tome i uradila sve. Nadam se da će u narednih par nedelja izaći sa zaključkom. Nosili smo se mišlju kako da omogućimo gradjanima, da im pomognemo, ukoliko nešto može da im pomogne, da onaj ko želi može na legalan način da dodje do nje, da bude sigurno i po najpristupačnijoj ceni“, rekao je Lončar.

Ministar je podsetio da su mnogi pokušavali da prošvercuju ulje kanabisa, i da su imali problem.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.