U trendu

Uskoro mišljenje EK o akcionom planu za poglavlje 23

Srbija je dostavila najnoviji Nacrt akcionog plana za poglavlje 23 Evropskoj komisiji 26. avgusta i uskoro očekuje njeno mišljenje i komentare, rekao je danas pomoćnik ministra pravde Srbije Čedomir Backović.

„Poslednji Nacrt akcionog plana za poglavlje 23 je dostavljen 26. avgusta Evropskoj komisiji na mišljenje i komentare. Mi očekujemo svaki dan, možda čak i ove nedelje da dobijemo, ja se nadam, finalno mišljenje, eventualno još neke sitnije komentare“, rekao je Backović za portal Euraktiv Srbija i Betu. 

Srbija je dostavila Evropskoj komisiji počektom maja treći nacrt akcionog plana za poglavlje 23 a sada ga je usaglasila sa komentarima na taj nacrt, dostavljenim tokom leta.

Pomoćnik ministra pravde je rekao da će nacrt akcionog plana, pošto EU da povoljno mišljenje, biti upućen Vladi Srbije koja će utvrditi finalni predlog, a zatim Skupštini Srbije na usvajanje.

Backović, koji je šef pregovaračke grupe za poglavlje 23, ocenio je da je akcioni plan kvalitetan i dodao da očekuje povoljno mišljenje, odnosno da bude prihvaćen.

On je podsetio da je priprema i usvajanje akcionog plana jedini uslov za otvaranje poglavlja 23 i dodao da proces usvajanja „jeste malo komplikovaniji“.

„Ja se nadam da će on (proces usvajanja) u toku ove godine biti završen i da će poglavlje moći da bude otvoreno, što sve zavisi od brzine kojom se pojedine stepenice u tome procesu prelaze“, rekao je on.

Backović je rekao da su se glavne izmene u Nacrtu akcionog plana za poglavlje 23 odnosile na donošenje i usvajanje akcionog plana za unapređenje položaja nacionalnih manjina i strategije za unapređenje položaja Roma.

Prema njegovim rečima, na tim strateškim dokumentima se već radi i Nacrtom akcionog plana za poglavlje 23 je predviđeno da budu usvojeni do kraja ove godine.

„Naši međunarodni prijatelji su hteli da, osim samo naznake da ćemo ih usvojiti, ipak vide i u ovom akcionom planu (za poglavlje 23) u kom pravcu će se ta rešenja kretati, i da smo de fakto preduzeli mere i korake da napravimo kvalitetne strateške dokumente i da je njihova izrada u toku“, rekao je on.

Upitan da li su neki rokovi u nacrtu plana bili preambiciozni i da li su morali da se menjaju, on je rekao da u planu nema ničega nerazumnog, kao i da nije loše postaviti lestvicu malo više da bi se postigli bolji rezultati.

Treći nacrt akcionog plana posle tehničkog usaglašavanja sa komentarima Evropske komisije dostupan je na sajtu Ministarstva pravde Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar