U trendu

Uskoro uspostava teretnog saobraćaja na barskoj pruzi

Građevinari, projektanti i rudari pritekli su u pomoć železničarima kako bi se što pre otklonio odron u tunelu kod Prijepolja, koji je u nedelju obustavio železnički saobraćaja na tom delu barske pruge, izjavio je danas v.d. direktor Infrastrukture železnice Srbije Dušan Garibović i dodao da je putnički saobraćaj organizovan autobusom do Bijelog Polja, dok je teretni potpuno prekinut.

„Najoptimističnija varijanta je da će tunel biti prohodan za teretni saobraćaj za tri do četiri dana, a najpesimističnija krajem sledeće nedelje“, rekao je Garibović Tanjugu dodajući da je teretni saobraćaj trenutno prioritet pošto sedam teretnih vozova čeka da prođe tim tunelom.

Putnički saobraćaja na tom delu barske pruge će biti obnovljen kada to bude potpuno bezbedno i očekuje se da će to biti za oko mesec dana.

Garibović je kazao da je Infrastrukturi železnice Srbje u pomoć pritekla i ruska kompanija „RŽD internešnal“.

On je zahvalio Energoprojektu, Saobraćajnom institutu CIP, Resavici, projektantskim kućama, privatnim firmama iz Beograda i Užica, ruskim kolegama iz „RŽD internešnal“, kao i Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Vladi Srbije na podršci.

Garibović je podsetio da je 7. avgusta oko 14 sati došlo do odrona u tunelu 130 između železničke stanice Prijepolje teretna i Lučice na barskoj pruzi zbog čega je prekinut putnički i teretni saobraćaj između Srbje i Crne Gore.

„Zahvaljujući sinergiji železničkog, građevinskog i rudarskog sektora biće brzo rešen problem koji mogao da dovede do višemesečnog zastoja saobraćaja, koji nema alternativni pravac“, naglasio je on.

Prema njegovim rečima, odron je napravio ozbiljan problem za privredu Srbije i Crne Gore, ali i za putnički saobraćaj odnosno sve koji putuju vozom na letovanje u Crnu Goru.

„Srbija je pokazala pravo lice, humanosti i solidarnosti i mi u Infrastrukturi smo ponosni da su naši apeli brojnim institucijama i kompanijama urodili plodom“, kazao je Garibović.

U pomoć su pritekli rudari iz Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja Resavica Stavan, kao i rudari iz Rudnika „Štavalj“ iz Sjenice.

Garibović je kazao da železničari iz Infrastrukture železnice Srbije rade u tri smene da bi se što više ubrzali radovi.

On je dodao da je do odrona došlo na 650. metru tunela koji je dugačak 936 metara, gde je vrlo nepristupačno i opasno za rad.

Prema njegovim rečima, privatne firme iz Beograda i Čačka, takođe, rade u tri smene na proizvodnji čeličnih konstrukcija kojima treba da se obloži tunel.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar