U trendu

Usvojen dnevni red, u ponedeljak ekspoze Vujovića

Skupština Srbije usvojila je dnevni red sednice na kojoj bi poslanici trebalo, između ostalog da raspravljaju i o budžetu za narednu godinu i pratećim zakonima, a sednica će biti nastavljena u ponedeljak u 11 časova.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković rekla je da se sednica nastavlja sutra u 11 sati ekspozeom ministra finansija Dušana Vujovića, kao i da će sednici prisustvovati i ostali članovi Vlade Srbije.

Predlogom zakona o budžetu za 2016. godinu predviđeni su prihodi od 1.092,9 milijardi dinara (u 2016. prihodi bili planirani na 997,4 milijarde), a rashodi 1.162 milijardi dinara (u 2016. godini 1.119 milijardi), tako da će deficit iznositi 69,1 milijardu dinara (121,8 milijardi u 2016).

Vlada Srbije po usvajanju Predloga budžeta saopštila je da je budžetski deficit od 1,7 odsto bruto domaćeg proizvoda „najniži predviđeni deficit u istoriji države Srbije“.

Rashodi za ukupne kapitalne investicije u 2017. godini na nivou opšte države iznosiće 147 milijardi dinara, što je 3,3 odsto BDP-a. Budžet je projektovan na proceni da će rast BDP biti tri odsto, a u 2018. godini 3,5 odsto.

Projektovana inflacija u 2017. godini biće 2,4 odsto.

Vladajuća većina u parlamentu odbila je tokom dana više desetina zakonskih predloga opozicije, što je kao nezamislivo ocenio poslanik DS Radoslav Milojčić Kena.

„Nezamislivo je da ste odbili sve predloge zakona koje je predložila opozicija, bez obzira s koje strane dolaze“, rekao je Milojičić u skupštinskoj raspravi, koja je počela danas u 15 sati.

Milojičić je zatražio i izmene Zakona o policiji jer je, kako je rekao stanje u policiji jako loše. On je rekao da je dnevnica u policiji 150 dinara, od čega može da se kupi jogurt i prazna kifla.

On je rekao da mu je žao što njegov stranački kolega Balša Božović nije mogao da obrazlaže predloge zakona jer je nepravedno „udaljen sa sednice“.

Odbijen je i predlog poslanika SDS Marka Đurišića da se na dnevni red sednice dopuni odlukom o obrazovanju Anketnog odbora radi utvrđivanja svih činjenica i okolnosti u vezi rušenje objekata u Savamali, od kada je prošlo više od sedam meseci.

„Ono što najveći broj građana pita do danas je ko je mogao da izda takvu naredbu. Ko su kompletni idioti iz vrha gradske vlasti, kako smo mogli da saznamo u nedeljama posle tog događaja od strane premijera, koji su organizovali i naredili to rušenje“, rekao je Đurišić.

Prethodno su odbijeni Predlog zakon o izmena zakona o finansiranju lokalne samouprave koje su podneli poslanici Socijaldemokratske strane i Narodnog pokreta Srbije.

Odbijen je i predlog zakona o izmenama Poreza na dohodak građana koji je predložio SDS, nekoliko zakonskih predloga Nove stranke kao i više predloga Pokreta Dveri i Demokratske stranke.

Odbijeni su predlozi izmene Zakona o udžbenicima, izmene i dopune zakona o izboru narodnih poslanika, o opštem upavnom postupku, izmene Zakona o posebnim merama za sprečavanje vršenja krivičnih dela protiv polne slobode prema maloletnim licima i drugi.

Dnevnim redom predviđeno je i davanje saglasnosti na odluke o izmena i dopunama Finansijskog plana Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika za 2016. godinu i o izmenama Finansijskog plana Nacionalne službe za zapošljavanje za 2016. godinu.

Na dnevnom redu su i izmene i dopune Zakona o budžetskom sistemu, kao i dopuna Zakona o privremenom uređivanju načina isplata penzija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.